Carles Escolà, exalcalde de Cerdanyola ha estat readmès al seu lloc de treball per l’empresa Polycasa Spain SAU (actualment filial del grup industrial multinacional 3A Composites). La decisió li ha estat comunicada en el transcurs de l’acte de conciliació convocat després de la denúncia presentada. Això vol dir que es podrà incorporar a la feina a partir del 3 d’octubre, segons ha comunicat l’interessat.
El 31 de juliol passat, de manera sobtada, l’empresa va comunicar a l’interessat el seu acomiadament per motius organitzatius (no disposar de cap lloc de treball disponible) i tipificava l’acomiadament com a objectiu. La decisió va ser considerada per l’exedil com una represàlia vinculada amb la seva militància política. Precisament, la comunicació contradeia l’Estatut dels Treballadors, que garanteix l’excedència forçosa per compliment de càrrec públic, cosa que contempla l’article 46,1 de la norma, que és d’acatament obligat per tota empresa, segons els assessors legals d’Escolà, el Col·lectiu Ronda.
Quan es va comunicar l’acomiadament a Escolà, ell mateix va considerar la decisió de l’empresa com a “política”, afirmant: “tinc claríssim que es tracta d’un acomiadament polític”, va declarar a Diari del Treball. El treballador ja es va mostrar segur que finalment guanyaria la batalla, “que no és personal, és col·lectiva”, però al mateix temps considerava que el fet d’haver d’iniciar un via crucis judicial ja forma part del càstig que se li vol infligir, encara que el resultat sigui un acomiadament nul “de llibre”, assegurava.
Precisament la consideració de la decisió de l’empresa com a motivada per motius extralaborals va fer que diversos càrrecs públics se solidaritzessin amb Escolà. Alcaldes, alcaldesses i regidors de diverses forces polítics van fer una concentració el 16 de setembre passat davant les instal·lacions de l’empresa a Montcada i Reixac. Allà es va afirmar que l’incompliment per part de Polycasa Spain SAU de l’obligació legal de readmetre el treballador “és un comportament repressiu extremadament greu que atempta contra els drets no només laborals sinó també democràtics i de representació política”.
El cas d’Escolà va alarmar diversos sectors polítics i sindicals, com l’organització en la qual està afiliat: la Intersindical Alternativa de Catalunya (AIC), i també el comitè d’empresa de la companyia on havia demanat la seva reincorporació. En aquest sentit, es va considerar que, en cas de reeixir en el seu intent, l’empresa establiria un precedent molt perillós, que podria posar en qüestió el dret de qualsevol treballador o treballadora a accedir a un càrrec públic sense témer represàlies al seu lloc de treball.