El nombre d’accidents laborals a Catalunya amb resultat de mort en el primer semestre ha passat de 40 a 46, amb un creixement del 10,71%. La resta d’accidents també ha tingut un creixement. Així, s’han produït 109.549 accidents en jornada de treball; 49.049 d’aquests accidents laborals són amb baixa i 10.336 més “in itinere”. Respecte del mateix període de 2018, aquestes dades suposen un augment en tots els tipus d’accidents amb baixa, i molt especialment en els accidents mortals i en el sector de la construcció, segons el comunicat fet per CCOO, que considera que la sinistralitat ha esdevingut un problema de primer ordre tant socialment com laboralment.
L’estudi discrimina entre els accidents mortals produïts durant la jornada laboral en el centre de treball, que passen de 28 a 31 persones mortes i un increment del 25%, dels accidents mortals “in itinere”, que han passat de 12 a 15 persones mortes, comparant el primer semestre del 2018 respecte al 2019.
CCOO considera que en termes de gravetat cal posar el focus en l’augment de la sinistralitat greu i mortal en el sector de la construcció: els accidents greus s’han incrementat un 27,27% i els mortals un 333,33% amb un total de 13 accidents mortals en jornada. I al sector de serveis, tot i la disminució del 27,78% dels accidents mortals, també hi ha hagut 13 persones mortes en jornada de treball.
Relació directa entre accidents i eventualitat
Segons el tipus de contracte, continua l’increment de sinistralitat vinculada al contracte eventual. Mentre entre els accidents de treballadors i treballadores amb contracte indefinit disminueixen un 19,32% els greus i disminueixen un 5% els mortals, en canvi els treballadors i treballadores eventuals pateixen un increment del 18,68% en accidents greus i un increment del 25% en accidents mortals.
De l’estudi es destaca que segons la tipologia del total dels 49.049 accidents amb baixa, 47.392 ho són per causes traumàtiques, dels quals 15 mortals i només 98 accidents per causes no traumàtiques, i d’aquests, 13 mortals (infarts, vessaments cerebrals, ictus…). Es detecta, per tant, un gran desfasament entre els mortals i el total d’accidents declarats no traumàtics, cosa que evidencia, per a CCOO, com s’estan infravalorant les lesions professionals. Els treballadors i les treballadores es veuen forçats a ser atesos pel metge de capçalera perquè els serveis de prevenció i les mútues d’accidents de treball no reconeixen les seves patologies, i les empreses ho computen interessadament com a absentisme. Aquestes patologies deriven en la majoria de casos de la precarització de les condicions de treball, pels excessos de jornada, per la subcontractació il·limitada, per la desregulació causada per la temporalitat.
En la seva valoració, CCOO creu que 46 persones treballadores mortes i 413 amb lesions greus o molt greus en el primer semestre del 2019 són “xifres inacceptables” i evidencien la necessitat de continuar treballant en la millora de les condicions de treball, mentre denuncien la falta de recursos per part de les empreses i les administracions en polítiques preventives, que s’han demostrat que, si s’apliquen, són molt eficaces.
El sindicat crida l’atenció en especial el creixement que suposen els accidents “in itinere” o “in missio”, que ja suposen un terç dels accidents mortals. En aquest sentit, CCOO denuncia la falta de prevenció de les empreses en els trajectes per anar i tornar a la feina i “in missio”.
Per tot plegat, els responsables de CCOO a Catalunya consideren que cal derogar la reforma laboral, retornar els drets i els equilibris a la classe treballadora per la millora de les seves condicions de treball i la seva salut i l’erradicació de totes les formes de precarietat.