Els treballadors, riggers, que munten a Barcelona les espectaculars estructures de festivals com el Mobile World Congress o el SONAR van finalment a la vaga. Ho fan després que l’acte de mediació convocat pel Departament de Treball de la Generalitat no mogués les posicions de l’empresa. Per tant, la vaga comença a partir de les 12 del vespre del 9 de juliol, segons fonts dels convocants.
El servei de riggers a Barcelona depèn de Fira de Barcelona, que l’externalitza mitjançant un concurs públic. Actualment el titular de l’empresa que opera a Barcelona és la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Rigging. Com acaba la concessió Fira ha fet una nova convocatòria. I en el plec de condicions no hi ha cap referència al fet que els treballadors de la UTE han aconseguit, després de molt temps d’acció sindical, tenir un conveni col·lectiu que els garanteix unes condicions de treball dignes, que se subrogaran a la nova empresa que guanyi la subhasta, ni hi ha tampoc cap punt que suposi el manteniment de la situació laboral assolida.
L’empresa que munta els grandiosos escenaris a Barcelona dóna feina habitualment uns 60 operaris, mentre que en períodes punta pot arribar a ocupar fins a 90 professionals. En el conjunt de l’Estat espanyol hi ha uns 300 riggers i només els de Barcelona tenen regularitzada la seva situació laboral. La resta treballen com a falsos autònoms, segons expliquen fonts laborals.
En la defensa de la seva situació els riggers de Barcelona han convocat vaga i han intentat obrir diàleg amb Fira de Barcelona, una empresa pública. No ha estat possible. Els representants de Fira no han volgut trobar-se amb els treballadors, argumentant que l’entitat barcelonina no té cap vinculació amb ells, sinó que qui n’és responsable és la UTE. En la trobada on s’intentava desconvocar la vaga, els representants de la Fira han evitat els operaris i només han parlat amb els advocats, que formen part del Col·lectiu Ronda, del grup de treballadors. Aquesta posició ha dut al fet que cap de les dues parts es mogués dels seus punts de sortida i la vaga començarà la nit de dimecres a dijous.
La Fira afirma que SONAR tira endavant
Just abans de començar la reunió Fira de Barcelona ha emès un comunicat en el qual s’assegura que el SONAR se celebrarà tal com estava previst. L’afirmació es podria vincular amb el fet que des de l’entitat firal s’havia declarat a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), que tot i la vaga, se substituirien els treballadors que seguissin la convocatòria. A aquest posicionament s’ha contestat des de la defensa legal dels treballadors recordant que contractar una altra empresa per treballar durant una vaga és il·legal, i així serà denunciat.
Precisament en acabar la mediació frustrada, des del Col·lectiu Ronda es va fer un posicionament públic que precisament assegura que si Fira de Barcelona intenta tirar endavant mesures que trenquin la vaga usant altres empreses o persones contractades expressament, el que en argot laboral es coneix com a ‘esquirols’, faran tot el que calgui per defensar els drets dels seus representats.
Precisament la situació que es dóna a Barcelona és vista amb atenció des dels diversos àmbits de l’Estat espanyol on fins ara no hi havia organització de defensa sindical en el sector de muntatge d’infraestructures de fires i grans esdeveniments. En aquest sentit, En aquest sentit, però, TECNICAT, sindicat de tècnics de so i professionals del món dels espectacles en directe de Catalunya, ja ha expressat la seva solidaritat amb els riggers en vaga.