L’anunci fet per Fira de Barcelona en el sentit que contractarà una empresa que realitzi la tasca que fan els treballadors que pertanyen a la societat UTE Rigging en cas que aquests facin vaga en defensa dels seus llocs de treball, tal com va recollir l’agència ACN, suposaria un “pas molt greu en contra del dret de vaga” segons fonts de l’equip que assumeix la defensa jurídica dels treballadors. Més si es té en compte que aquesta actuació anunciada seria un cas “d’esquirolatge” fet des d’una empresa pública, com és Fira de Barcelona, afirma el Col·lectiu Ronda.
Les declaracions de Fira de Barcelona, titular del servei que realitza els muntatges d’escenaris en esdeveniments com el Mobile World Congress (MWC) i el festival SONAR, s’han d’entendre a partir de la convocatòria de vaga feta pels treballadors de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Rigging. Aquests van decidir aquesta acció extrema en veure que el titular del servei, Fira de Barcelona convocava la licitació del servei sense incloure en el plec de condicions els requisits legals corresponents a la subrogació dels treballadors que actualment desenvolupen aquestes tasques.
Un representant del col·lectiu dels Riggins ha explicat a Diari del Treball que “no és d’estranyar que la Fira no hagi inclòs en el plec de condicions la subrogació, que en el cas que ens ocupa hauria d’incloure no només els treballadors actuals sinó la situació laboral de què gaudim”. En aquest sentit, els treballadors van aconseguir firmar un conveni col·lectiu amb l’empresa que fins a una nova licitació ostenta el servei i tenen unes condicions de treball que no es poden comparar amb les que tenen els riggins arreu de l’Estat. Aquests treballadors, altament especialitzats acostumen a ser autònoms, tret del cas de l’empresa de Barcelona.
Empresa ‘desmaterialitzada’
Fonts del col·lectiu Ronda expliquen que la subrogació, amb tot el que implica, és aplicable quan la tasca que realitza l’empresa està ‘desmaterialitzada’, és a dir, quan l’habilitat dels treballadors és la clau del procés productiu. Aquesta situació, segons el bufet d’advocats, encaixa perfectament amb el cas de l’empresa objecte de la convocatòria de vaga.
D’altra banda, fonts dels treballadors han manifestat que la vaga, que s’anunciarà oficialment el 10 de juliol si Fira de Barcelona no canvia de parer, “no va contra SONAR”. L’entitat que organitza l’esdeveniment s’ha posat en contacte amb els operaris i els ha mostrat la seva solidaritat, ha afirmat. De fet, el SONAR implica penjar només uns 150 quilograms per ancoratge, cosa que per als muntadors equival a un acte de petit format.
A l’Estat espanyol hi ha uns 300 riggings, mentre que l’empresa Barcelonina hi treballen uns 60 d’aquests tècnics, que en èpoques punta poden arribar a ser fins a 90 persones. La feina que fan és molt delicada. En aquest sentit expliquen que amb motiu del Mobile Word Congress (MWC), arriben a operar fins amb 300.000 tones de material penjat.