Una sentència del Tribunal Suprem dóna la raó a una denúncia de CCOO que Els treballadors que operen al sector de les ambulàncies tenen a Catalunya dret a percebre una remuneració a efecte de vacances si es percep habitualment almenys durant els sis mesos precedents. Aquesta és la sentència que ha dictat el Tribunal Suprem (TSJC) en resposta a un conflicte col·lectiu instat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per CCOO de Catalunya contra l’Associació Catalana d’Empresaris d’Ambulàncies (ACEA).
La resolució judicial considera que la remuneració de vacances s’haurà de pagar “sempre que es tracti de treballadores i treballadors que durant la majoria dels mesos presos en compte per a la meritació de vacances hagin percebut els complements retributius de referència”; d’aquesta manera es recull el dret de la persona treballadora a gaudir, durant el seu període de vacances, “d’unes condicions comparables a les relatives a l’exercici del seu treball”.
El Tribunal Suprem afirma que durant les vacances els treballadors o treballadores han de percebre uns ingressos similars als que obtindria si estigués exercint la seva activitat habitual. S’estima, doncs, que aquesta remuneració a percebre pels tres conceptes d’”hores de presència”, “treball nocturn” i “treball en diumenges i dies festius”, arriba a ser considerada com habitual i ordinària, i per això, haurà de ser inclosa obligatòriament en la remuneració del període de vacances.
Totes les empreses n’estan obligades
En altres paraules, segons el Gabinet Jurídic de CCOO, aquesta sentència obliga totes les empreses del sector de les ambulàncies que s’encarreguen del Transport Sanitari a Catalunya a incloure, a la paga de vacances, la remuneració mitjana percebuda pels tres complements establerts en el conveni col·lectiu: hores de presència (article 14), retribució especifica del treball nocturn (article 19) i festivitats i diumenges (article 21).
El conflicte col·lectiu va ser interposat pels sindicats CCOO, UGT i SATSE, que abans van intentar arribar a acords en el si del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC), sense èxit. Les patronals del sector, La Unió, CAPSS i ACES, no es van avenir a un acord, cosa que va fer que CCOO plantegés la qüestió per la via judicial. Això passava el juliol de 2016.
A banda d’aquest contenciós, els treballadors del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) es van mobilitzar fa un mes exigint que la Generalitat incrementés als treballadors d’aquesta empresa de capital públic el mateix increment que va pactar per als treballadors de l’administració. Aquesta reclamació va suposar una vaga que va tenir un baix seguiment a causa dels serveis mínims, del 85%, fixats per la Generalitat.