El Personal Docent i Investigador (PDI), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) convocaran vagues durant la setmana de la selectivitat, exigint l’aplicació immediata i integra de l’EPIF (Reial Decret 103/2019). Les organitzacions sindicals representatives d’aquests treballadors i també les assemblees de doctorands tenien previst presentar divendres, 31 de maig, el preavís de vaga.
En concret a la UAB es demanen 4 jornades de vaga de dues hores els dies 11, 12, 13 i 14 de juny, entre les 9 i les 11 del matí. En altres universitats també es faran mobilitzacions entre els dies 11 i 14 de juny. Les accions concretes les decidiran les assemblees, segons fonts de la CGT, una de les sindicals convocants.
Augments salarials
El personal PDI i els doctorands es mobilitzen amb l’exigència que les universitats apliquin el Reial Decret 103 de 2019. Aquesta norma fixa taules salarials això faria que professors associats de primer any el sou passaria de 14.500 euros a l’any fins a 16.127, en els de segon any de 15.000 a 17.000, i es preveu també que els contractes tinguin una pròrroga el quart any si la tesi doctoral no ha estat acabada. Aquestes millores, encara no s’apliquen tot i que la norma ja ha entrat en vigor. Un altre punt que contempla el Reial Decret és contemplar els becaris com a personal laboral.
El 28 de maig passat es van produir mobilitzacions i vagues per exigir les millores abans esmentades. Les accions van afectar diverses universitats, com la UAB, la UPF i la de Lleida. Potser de resultes d’aquesta contundència és que els convocants han començat a rebre comunicacions que indiquen que les universitats pagaran els increments que es fixen en el reial decret. En concret afirmen que les universitats de Lleida, Girona i la UAB han acceptat els increments salarials que marca l’EPIF. També la Pompeu Fabra ha comunicat que apujaran els salari com parca el reial decret.
Les organitzacions que han iniciat les mobilitzacions se centren ara en el punt de la seva plataforma que reclama que els contractes laborals es prorroguin un quart any si la tesi doctoral en la qual treballen els doctorands no ha estat acabada.
Les assemblees de PDI i doctorands destaquen que les millores que es van aconseguint s’obtenen després de mobilitzacions, sense esperar que una sentència judicial els doni la raó.