Informació publicada a Eldiario.es
La ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, ha donat aquest dijous un cop de porta a una de les exigències més demanades pels sindicats: revertir la reforma laboral que va aprovar el Govern de Mariano Rajoy. “Cal dedicar les energies a tractar d’adaptar el marc laboral a les noves realitats, no tornar a mirar enrere”. En aquest sentit, la ministra en funcions s’ha referit a la necessitat d'”elaborar un nou Estatut dels treballadors del Segle XXI”, ha recalcat la ministra durant una trobada informativa organitzada per l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE).
“És poc productiu estar discutint tot el temps sobre desfer reformes, sobre revertir reformes en àmbits que el que requereixen és una visió de futur”, ha argumentat Calviño.
Els líders de CCOO i UGT han advertit just aquesta setmana al pròxim Govern que els sindicats majoritaris exigeixen desmuntar aquests elements de la reforma laboral del 2012 abans de negociar el nou Estatut dels Treballadors que proposa el PSOE.
Davant la insistència dels periodistes, Calviño ha emfatitzat que quan parlava de no mirar enrere i dedicar les energies a projecte de futur es referia “específicament a la reforma laboral”. La ministra sí que ha assenyalat que el Govern podria estudiar l’eliminació dels “aspectes més lesius” de la reforma laboral aprovada per l’Executiu del Partit Popular, però s’ha negat a donar la seva opinió sobre els assumptes que han posat damunt de la taula els sindicats: ultraactivitat, prevalença dels convenis del sector i una nova regulació de subcontractes.
“Aspectes lesius”
Posteriorment, la ministra ha precisat sobre aquests “aspectes més lesius” que “cal veure si cal fer-ho, però volem centrar-nos a començar a treballar com més aviat millor amb els representants dels empresaris per treballar en l’Estatut dels Treballadors del segle XXI”
Pepe Álvarez, secretari general d’UGT, ha afirmat aquest dijous que l’organització exigeix emprendre aquests canvis de manera prioritària, abans de negociar el nou Estatut. A les qüestions habituals incloses com “elements més lesius” de la reforma laboral, Álvarez ha sumat avui recuperar l’autorització administrativa prèvia en els acomiadaments col·lectius i les causes objectives de l’acomiadament. El líder d’UGT ha emplaçat a aprovar els canvis per decret, perquè no es demorin més en el temps.
Per la seva banda Unai Sordo, secretari general de CCOO, va advertir ahir que el sindicat no acceptarà aquesta nova legislació com “esquer” per no derogar els elements clau de la reforma laboral del PP, per al que va remetre als preacords ja tancats amb el Ministeri de Treball en l’anterior legislatura.
Fonts sindicals han recordat que Calviño ha estat la principal oposició perquè l’Executiu de Pedro Sánchez revertís la reforma laboral del PP. “El decret estava fet i negociat amb el Govern perquè es tractava de mesures com la ultractivitat o la prevalença dels convenis de sector que no tenen costos per a les empreses, però el ministeri d’Economia, amb l’aquiescència de Brussel·les va pressionar perquè no tirés endavant”.
La ministra no ha tingut problemes per lloar la reforma laboral del Govern de Rajoy. El passat mes d’octubre, Calviño va assenyalar en una conferència amb inversors internacionals a Londres que el Govern del president Pedro Sánchez “no canviarà tota la legislació laboral”, sinó que només va a fer “alguns ajustos”. Calviño ha valorat més que “una part” de la reforma laboral ha tingut “resultats positius en dotar de major flexibilitat al mercat laboral”.