La majoria dels sindicats de Bombers de la Generalitat han firmat amb el departament d’Interior un acord que soluciona a mitges el malestar que hi ha al cos i que les mateixes sindicals consideren “de mínims”. L’acord l’han firmat IAC-CATAC, la Intersindical-CSC, la UGT i CSIF, mentre que CCOO no s’hi ha afegit.
El contingut del pacte contempla que estarà vigent fins al 2022, elimina el decret del 2014 que obligava els funcionaris a fer més d’un centenar d’hores extres cada any i el departament es compromet a convocar 1.000 places de bombers els pròxims quatre anys.
Ara bé, fins que no s’incorporin noves promocions de bombers, actualment hi ha 150 efectius que s’estan formant i altres 250 en procés de selecció, els bombers amb plaça de funcionari hauran de fer hores extres per assumir la tasca de protecció que els hi és encomanada.
“Declaració de bones intencions” per a CCOO
Per a CCOO, sindicat discrepant del resultat del pacte, l’acord “és una altra declaració de bones intencions, en plena campanya electoral, condicionada a quan hi hagi nous Pressupostos, i tal com està passant amb el Pla Estratègic 2017-2022 i les mesures del Projecte Bombers 2025, pot tornar a quedar en res si no va acompanyat de la dotació econòmica necessària”, afirma en un comunicat.
El sindicat troba insuficient el compromís de l’acord en el sentit que es convocaran en els quatre anys vinents fins a 1.000 noves places, a més de les que estan en procés d’incorporació. Aquesta posició no seria una sortida adient a la situació crònica de falta de personal que pateixen els bombers a Catalunya.
Els bombers de la UGT de Catalunya han reaccionat afirmant: “aquest Acord no és més que una treva per poder passar la difícil campanya forestal que ve amb pau social i amb la possibilitat de poder cobrir els parcs, novament amb el sobreesforç d’aquest col·lectiu (hores extres) i fins a un nou marc pressupostari”. De fet s’han negat a firmar el pacte fins al 27 de maig per evitar qualsevol lectura electoralista del pacte.
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha declarat que l’acord no és el que la Generalitat voldria, “però si el possible”.
Les organitzacions sindicals UGT, CATAC, I-CSC i CSIF, signants de l’Acord, es comprometen a desconvocar la vaga que afecta a tot el personal operatiu i que va tenir inici el 22 de juny de 2014, amb caràcter indefinit. Aquella vaga encara és viva, tot i que en ser considerat el de bombers com un servei essencial, els serveis mínims han fet que no tingui cap efecte en els últims anys. Sí que ha tingut repercussió la mobilització dels darrers quatre mesos consistent en la negativa dels professionals a fer hores extres. Aquesta protesta va fer que algunes de les casernes quedessin sota mínims i s’haguessin de tancar.