Els problemes que afecten el grup Circle Media Group, (CMG), que a Espanya opera amb el holding Impresia Ibérica, que inclouen les societats Cayfosa i Rotocayfo, “preocupen” al Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya, la patronal del sector, que considera que són emblemàtiques a Catalunya, segons ha manifestat, Ricard Sanchez, secretari general de l’entitat.
Rotocayfo i Cayfosa, tenen només a Catalunya 430 operaris. El grup Impresia Ibérica, que té set societats a Espanya, dóna feina a 630 treballadores i treballadors i, indirectament les persones que depenen d’aquest conglomerat dedicat a les arts gràfiques podrien sumar unes 1.500 persones a Espanya, segons fonts laborals. Circle Media Group, (CMG), els hi deu les nòmines de març i abril quan els acaben de liquidar l’extra de Nadal. La situació dels treballadors i treballadores és apurada perquè no tenen cap seguretat de quan cobraran cada mes i si els liquidaran o no la nòmina sencera o només una part, segons explica Marisol Lobato, presidenta del comitè d’empresa de Cayfosa i dirigent de la UGT de Catalunya.
El gremi ha afirmat a aquest diari que “seguim la situació amb atenció, especialment pel que fa a treballadors i treballadores”, diu Sánchez. L’agrupació patronal es mostra preocupada especialment perquè es desconeixen els plans de la propietat “en els que no ens hi podem posar”. Això és especialment així perquè es tracta d’un grup propietat d’un fons europeu. Efectivament, CMG és un grup empresarial que té com a president i director general, Peter Androu, un ciutadà xipriota d’origen luxemburguès. La crisi que senten els treballadors d’aquí és més angoixant quan en una reunió del comitè intercentres europeu han sabut que els últims dos mesos el conglomerat ha presentat bancarrota a les filials holandesa, de Bèlgica, i Finlàndia, a la qual cosa sumen la situació, a Espanya, que els representants de la UGT qualifiquen de caòtica.
Demanda estable
Segons Sánchez, la situació del sector que representa el seu gremi en els àmbits de la impressió de llibres en rotativa en negre i també en la impressió de llibres a diversos colors, és estable en quant a demanda. Cal recordar que empreses com Rotocayfo, que fa impressió industrial i Cayfosa, que fa també enquadernació industrial, amb capacitats de 15.000 llibres l’hora o de grapat també de 15.000 unitats en una hora. Això fa que els seus clientes hagin estat grans grups com RBA, Planeta i Santillana, entre altres, i també han imprès revistes com Elle, Historia y vida. Comer y beber o la revista Pronto.
CMG ha comunicat als comitès d’empresa que pensa vendre Impresia Ibérica i si no ho pot fer tancarà les plantes. Això, per als responsables del gremi seria un malson per als treballadors, però opinen que sense sortir de Catalunya hi hauria empreses que podrien absorbir la producció que quedés pendent. Ara bé, el desig de la patronal és que se solucionin els problemes i Catalunya continuï sent una potència en la impressió de llibres i revistes, encara que també reconeix que hi ha alguns altres sectors que poden patir per la competència que els arriba des de la indústria vinculada amb Internet. Catalunya representa el 60% del negoci de la impressió de l’Estat espanyol, segons Sánchez.
Segons el Gremi de la Indústria Gràfica de Catalunya, “la situació ja no es pot analitzar de manera local, els clients són molt globals i es podria dir que cada comanda s’adjudica després d’una certa subhasta. I això també es pot dir dels proveïdors, que són globals”, afirma, i recorda que a Catalunya a més del grup actualment amb problemes econòmics, hi ha grans empreses com Eurohueco , entre altres.