La majoria de les treballadores i treballadors de la coneguda marca de caramels amb pal i dolços, Chupa Chups, es mobilitzen, fent vagues de dues hores per torn, per reclamar l’equiparació salarial i la fi de la bretxa entre les remuneracions dels més antics i nous. I el que crida l’atenció és que en les accions hi participen uns i altres, en una notable mostra de solidaritat i de consciència, segons expliquen fonts de la UGT de Catalunya.
La fàbrica de Chupa Chups està ubicada a Sant Esteve Sesrovires. En ella treballen unes 300 persones. Des de fa temps a la factoria s’hi dóna una diferència salarial significativa. Hi ha un grup de treballadors antics que cobren entre 600 i 700 euros mensuals més que els que s’han incorporat més tard. Aquests diners els tenen consolidats, afirma Alícia Buil, secretària general del sector de l’alimentació, begudes i tabac de la UGT. Ara bé des de fa un temps a la fàbrica les treballadores i els treballadors s’han plantejat solucionar la situació. La idea per fer-ho ha estat reclamar a la direcció d’empresa, en el marc del nou conveni, la millora salarial dels que cobren menys a partir de la creació d’un plus que es cobraria fins que els salaris s’equilibressin.
Fonts laborals han explicat que s’ha presentat a l’empresa una proposta consistent a augmentar els salaris dels que menys cobren, de manera esglaonada amb un plus anual de 1.000 euros, els quatre anys de vigència del conveni (2018-2020) fins que desaparegués la diferència.
A la proposta esmentada la direcció ha contestat amb una alternativa que suposaria apujar només en 300 euros anuals els salaris dels treballadors.
Per aconseguir obrir una via de diàleg, el comitè d’empresa, amb presència de la UGT, CCOO, un sindicat denominat SIT i independents, han convocat dues hores de concentració a les portes de la planta de producció. Dimecres, 24 d’abril es va realitzar la cinquena jornada de mobilització, que es va aturar durant la Setmana Santa, en la qual participen tant els treballadors antics com els nous en l’apartat de producció, que sumen unes 200 persones. Els tècnics no s’han sumat a la protesta.
“El que ens sembla important és que la direcció de l’empresa s’assegui amb els representants dels treballadors a negociar mecanismes d’equiparació salarial que impliquin una alça efectiva” explica Buil.
En tot cas, si no rebessin una resposta a la seva demanda de diàleg, els treballadors de Chupa Chups, pensen a incrementar el nivell de la protesta. Entre altres idees sobre la taula hi ha una concentració a la plaça de Catalunya de Barcelona l’1 de maig vinent, segons fonts laborals.
De Kojak a Cruyff
Fins a l’any 2006 quan es va vendre a la italiana Perfetti Van Melle, Chupa Chups havia estat una empresa familiar catalana. L’empresa , nascuda a finals del segle XIX de la mà de Josep Bernat, que tenia una confiteria a Barcelona. Després de la Guerra Civil se’n va fer càrrec Enric Bernat, nét del fundador.
El 1958, va introduir el primer caramel rodó amb bastonet en el mercat espanyol de la marca Chupa Chups, que va fabricar Granja Asturias SA. Va néixer amb set gustos diferents identificats amb vistosos embolcalls i, per a diferenciar-se dels competidors, fou comercialitzat a una pesseta la unitat. El bastonet de fusta es va substituir per un de plàstic, i el producte es va popularitzar arreu del món quan fins i tot actors internacionals, com Telly Savalas, en el seu paper de l’investigador Kojak, el van assumir com a tret diferencial. Johan Cruyff també va contribuir a fer conèixer el producte quan el va utilitzar per superar el seu hàbit de fumador empedreït.
La fàbrica de Sant Esteve Sesrovires es va construir l’any 1967. El 1997 s’havien venut 40.000 milions de Chupa chups al món, segons la publicitat de l’empresa.