Els treballadors de Codorniu han decidit en assemblea iniciar mobilitzacions contra l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), amb el qual la direcció pretén fer fora 79 operaris i traslladar les oficines d’Esplugues a Sant Sadurní. Les protestes acabaran amb una vaga indefinida que començarà el 8 d’abril vinent, segons es va decidir en una assemblea de delegats, informa CCOO.
La decisió de posar en marxa mobilitzacions es va prendre dimarts passat després que els delegats de Codorniu constatessin la poca predisposició de la direcció a negociar un acord amb els representants dels treballadors. Les mobilitzacions comencen dimecres 27 de març i conclouran el 8 d’abril, data a partir de la qual l’aturada serà total i indefinida a les instal·lacions de l’empresa cavista.
Segons CCOO, sindicat majoritari a l’empresa, les reivindicacions que plantegen els treballadors són obrir una negociació amb la direcció respecte a les mesures que podrien reduir els efectes de l’ERO. També es reclama un pla industrial que garanteixi la viabilitat de l’empresa, per la qual cosa el sindicat exigeix la creació d’una comissió de treball amb representació dels treballadors i la direcció elabori el pla industrial amb garanties de futur per a la companyia i la seva plantilla.
El grup, en mans d’un fons d’inversió
La vaga es produiria després que un fons d’inversió hagi passat a controlar Codorniu, que durant dècades havia estat propietat d’una família catalana.
Carlyle va comprar l’octubre de 2018 Unideco –la matriu del grup Codorníu Raventós–. Abans havia comprat un 68% de les accions a diferents membres de la família Raventós. El grup financerva valorar el 100% de la companyia en 390 milions d’euros, incloent-hi 90 milions de deute.
El fons també va obtenir el control de Gleva Cellars, que inclou marques de cava com Parxet, Mont-Ferrant, Titiana, Tionio, Basagoiti, Portal del Montsant i Raventós d’Alella. A més també va comprar una altra marca vinculada al grup Codorniu, com Bodegas Bilbainas. Tot plegat fa pensar un procés de concentració de serveis com l’administració, cosa que si no es negocia una solució, podria afectar de manera diversa l’ocupació que abans estava dividida entre marques distintes en el sector del cava català i també del vi tranquil, on havia diversificat la família Raventós Basagoiti, que durant decennis va controlar el grup Codorniu.