Tots els grups polítics municipals de Sant Joan Despí: Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-CP): 11 regidors; SiQueEsPot/SíSePuede: 2 regidors; ERC-MES-AM: 2 regidors; Ciutadans (C’s): 2 regidors; ICV-EUiA-E: 2 regidors; Partit Popular (PP): 1 regidor; Convergència i Unió (CIU): 1 regidor, van subscriure una declaració institucional :“Contra el tancament de Gallina Blanca, a favor de l’ocupació i d’una indústria viable i de futur a Sant Joan Despí i al Baix Llobregat”.
El document es va llegir al ple on va acabar una manifestació de més d’un miler de ciutadans d’aquesta població del Baix Llobregat, a la marxa hi va assistir, entre altres dirigents sindicals el secretari general de CCOO, Javier Pacheco.
Abans, els treballadors havien acabat una vaga de 24 hores amb un seguiment total. L’aturada igual com el manifest tenien com a objectiu mostrar l’oposició a la idea expressada per la direcció de Gallina Blanca en el sentit de traslladar la producció que es fa a la fàbrica del Baix Llobregat a la població de Ballobar, a Osca.
La deslocalització, si es fes, suposaria un trasbals molt gran per als treballadors de Gallina Blanca. Per tant, a falta de comunicació oficial i amb la certesa que l’empresa és viable i obté guanys, els operaris i CCOO, el sindicat que els dóna tot el suport, fa setmanes que realitzen mobilitzacions.
El manifest aprovat al ple municipal és taxatiu en alguns extrems, que inclou la moció:
- Exigim a Agroalimen que mantingui l’ocupació i els llocs de treball actuals, perquè el projecte industrial i empresarial és viable i reporta beneficis sostinguts els últims anys. Apostem perquè el vincle d’Agroalimen amb Sant Joan Despí tingui continuïtat i sigui un projecte empresarial de futur que contribueixi al desenvolupament social i econòmic de la ciutat i de la comarca, garantint de forma expressa que ningú quedarà fora i exclòs d’aquesta nova etapa.
- Apostem perquè Sant Joan Despí no es perdin metres de sòl que actualment es dediquen a l’activitat industrial i empresarial. El nostre Ajuntament ha de protegir el sòl que genera activitat econòmica i el Parlament de Catalunya ha de fer polítiques actives que desenvolupin i concretin la idea que la indústria i l’empresa han de ser la base del desenvolupament econòmic d’un model productiu de futur. La tradició industrial i es fonamenta en l’esperit emprenedor, però també en la presència de força de treball productiva, preparada, formada per afrontar els successius canvis tecnològics presents i de futur immediats. És fonamental per a la millora de la innovació i la internacionalització i té una gran capacitat tractora respecte a altres sectors econòmics. Mostra una major fortalesa per afrontar canvis i etapes de dificultats, alhora que proporciona treball digne i llocs de treball amb més qualificació, més estables, amb garanties de qualitat i ben remunerats.
- Pensem que vincular un tancament productiu amb el valor simbòlic que té la factoria de Gallina Blanca a Sant Joan Despí juntament amb un projecte de requalificació urbanística, és un greu error estratègic. La situació s’ha vist agreujada per una erràtica gestió comunicativa. Exigim que aquesta situació, que posa en perill els nostres llocs de treball, el futur de la planta i que generarà plusvàlues molt importants, sigui rigorosament analitzada i fiscalitzada pels diferents poders públics que tenen competència en la matèria. Que es faci amb transparència, informació a la ciutadania i posi al centre l’interès general de la ciutat. Qualsevol ordenació del territori, ha d’orientar-se a garantir llocs de treball actuals i obrir oportunitats de futur, garantir polígons industrials i d’activitat econòmica competitius amb empreses i sectors innovadors, encarar les noves exigències i reptes del món del treball i estar al servei d’un desenvolupament econòmic i social sostenible i inclusiu afavoridor de la igualtat d’oportunitats.
- Els treballadors i treballadores de Gallina Blanca de Sant Joan Despí encetem un període de negociacions per garantir la cohesió social i amb voluntat constructiva per arribar a acords que minimitzin efectes socials. Contemplem el manteniment del projecte industrial i empresarial a Sant Joan Despí, recol·locacions a altres empreses del grup properes geogràficament amb garantia de les actuals condicions laborals, oferta de nous llocs de treball o el disseny d’accions, programes i projectes que puguin ajudar a millorar i/o modificar la situació en què es trobin famílies i/o persones individuals per cercar alternatives laborals, entre altres propostes.
- Volem preservar, mantenir i recuperar el patrimoni arquitectònic industrial de la nostra ciutat, perquè ha forjat la nostra identitat i del conjunt de la comarca del Baix Llobregat.
La declaració és important perquè compromet tot el consistori i, si des de l’Ajuntament no s’aprova un canvi de qualificació urbanística difícilment una deslocalització com la que es planteja seria possible o rendible. Això té més pes pocs mesos abans de les eleccions municipals.