El govern de Pedro Sánchez preveu multar amb quantitats que van dels 3.126 euros fins als 10.000 les empreses que tenen falsos autònoms en els seus processos productius. Amb aquesta mesura, prevista en un decret que s’aprovarà divendres vinent en el Consell de Ministres, es vol evitar un transvasament de treballadors del règim general al règim d’autònom.
El secretari d’Estat de la Seguretat Social, Enrique Granado, ja va afirmar la setmana passada que amb aquesta mesura el Govern pretén perseguir aquest abús “en termes tals que no se’ns generin situacions impossibles”.
Granado va explicar la situació que ha trobat el Ministeri de Treball amb la persecució dels falsos autònoms en les indústries càrnies, on moltes empreses operaven com falses cooperatives, compostes per treballadors autònoms que en realitat havien d’estar contractats per les companyies com a empleats.
“Aquesta Administració ha aconseguit que 14.000 treballadors estiguin ben enquadrats, però s’ha trobat que l’administració anterior va tolerar que aquests treballadors estiguessin tota la vida mal enquadrats”, ha criticat Granado.
Amb les actuacions de la Inspecció i la conversió d’aquests 14.000 treballadors autònoms en assalariats, les actes de l’autoritat laboral exigeixen les cotitzacions socials impagades en els últims quatre anys. “Tenim un volum d’actes que sumen al voltant dels 240 milions d’euros”, ha detallat el secretari d’Estat.
Augmentar prestacions i cotitzacions
D’altra banda, la ministra de Treball, Magdalena Valerio, va presentar dimecres un acord amb els responsables de les organitzacions de treballadors autònoms per apujar cinc euros la quota a pagar a canvi de més protecció. Feia setmanes que aquest canvi es negociava. Així, els autònoms podran cobrar l’atur fins a un màxim de dos anys en lloc dels 12 mesos actuals.
Segons l’acord, els treballadors autònoms tindran una pujada de l’1,25% de la base mínima. El tipus que s’aplica sobre aquesta base passarà del 29,8 al 30%, el que suposa 5,3 euros més al mes. Tots hauran de cotitzar per contingències professionals, els accidents de treball i les malalties professionals, i per cessament d’activitat. Això els permetrà duplicar el temps que poden cobrar l’atur.
L’esborrany de decret també vol incrementar les cotitzacions per als contractes de molt curta durada, com els que es fan de dilluns a divendres. Així es vol penalitzar aquelles empreses que sota l’aparença de fer contractes per cobrir feines temporals el que realitzen en una precarització de la feina perjudicant els treballadors per als quals cotitzen per sota del que haurien de pagar.