Informació públicada a Eldiario.es
Nou cop de la Inspecció de Treball a una empresa de repartiments a domicili. L’Autoritat Laboral a València ha conclòs que els repartidors de Glovo, o ‘Glovers’ com se’ls anomena, són falsos autònoms. La Inspecció ha investigat la relació entre els missatgers i l’empresa catalana, després d’una denúncia de Comissions Obreres, i conclou que els treballadors haurien de ser assalariats, segons recull la recent resolució a la qual ha tingut accés eldiario.es.
La Inspecció de Treball considera que a “la prestació de serveis a València dels anomenats ‘Glovers’ (repartidors-missatgers), concorren els pressupostos constitutius del contracte de treball, és a dir, dependència i alienitat”. Eldiario.es ha intentat demanar la reacció de Glovo a aquesta resolució, però fins al moment no ha obtingut una resposta.
El model laboral de Glovo, com el d’altres empreses de repartiment similars (Deliveroo o Uber Eats), utilitza missatgers que han de donar-se d’alta com a autònoms per repartir per aquestes ‘apps’ digitals. Aquesta relació, defensada per les empreses, ha estat atacada pels sindicats i els col·lectius de repartidors que consideren que les empreses s’estalvien el cost de tenir un treballador, però que a la pràctica els missatgers no són independents.
La Inspecció estima que “procedeix la inclusió dels treballadors ‘Glovers'” en el règim general de treballadors i dóna d’alta d’ofici als afectats, que segons xifra CCOO ascendeixen a “més de 200 persones només a la ciutat de València”. Segons expliquen en el sindicat, el nombre de repartidors en l’actualitat és superior, però aquesta és la xifra de les persones que repartien per a la plataforma en el moment de la denúncia.
“Aquest model d’economia de plataforma és insostenible perquè no respecta els drets laborals més bàsics”, ha afirmat Daniel Patiño, secretari d’Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO PV, que ha celebrat que la Inspecció comparteixi la denúncia del sindicat: “que són treballadors i treballadores per compte d’altri i que han de ser tractats com a tal pel que fa a protecció, drets i condicions laborals”.
Exigeix els diners per les quotes impagades
L’Autoritat laboral s’ha estès una acta de liquidació a l’empresa, perquè Glovo aboni els diners no pagat en matèria de cotitzacions a la Seguretat Social per aquests treballadors, encara que la quantia encara no ha transcendit. L’empresa catalana ja compta amb una acta de la Inspecció en contra seva, a Saragossa, que va considerar que els seus 326 treballadors eren també falsos autònoms.
D’altra banda, Glovo va obtenir la primera victòria d’aquest tipus de plataformes en els tribunals, amb una sentència en primera instància a favor seu a Madrid després de la denúncia d’un repartidor. En aquest cas, la jutge va considerar que la relació entre el missatger i l’empresa s’ajustava “perfectament a les condicions definitòries del treball en règim de TRADE” (els autònoms econòmicament dependents.
El novembre passat, Oscar Pierre, fundador, president i CEO de Glovo, va defensar el seu model laboral en una trobada amb mitjans a Madrid. Pierre va assegurar que si finalment la justícia arribés a determinar que els repartidors han de ser treballadors assalariats, “seria una bona feina, però ens adaptaríem, veuríem la manera”.