Comissions Obreres de Catalunya considera que cal un pla integral contra la discriminació laboral dels majors de 45 anys. En aquest sentit seria imprescindible destinar recursos per fer una atenció continuada a aquest col·lectiu que està en perill de patir una cronificació de l’atur.
Tan si s’aconsegueix la reintegració laboral dels treballadors més grans com si no, el sindicat advoca per assegurar la suficiència d’aquestes persones perquè puguin viure amb dignitat i així accedir de nou al mercat de treball. Això es faria actualitzant el sistema de protecció social, recuperant subsidis retallats pel govern del PP i aplicant de manera eficient mecanismes com la Renda Garantida de Ciutadania, segons han explicat, Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO i Toni Mora, secretari de Política Territorial, Acció Social, Barcelonès i Migracions de CCOO.
L’informe s’obre amb una dada que fa pensar: els últims deu anys s’ha perdut a Catalunya mig milió de persones treballadores d’entre 16 i 45 anys, mentre que el grup dels que tenen més de 45 anys ha crescut en 221.657 persones. La tendència, fruit del capgirament de la piràmide d’edats, es mantindrà, de manera que el 2028 es calcula que gairebé 1 de cada dos treballadors tindrà més de 45 anys.
La perspectiva anterior suposarà canvis que la societat haurà d’assumir en termes de cohesió, sostenibilitat de l’Estat de Benestar i competitivitat del teixit econòmic, ha dit Bellera.
Durant els últims deu anys ha crescut lleugerament la salarització dels treballadors de més de 45 anys i molt especialment en els que tenen més de 55 anys. Això ha passat perquè ha disminuït el nombre d’autònoms.
Entre els canvis detectats entre els més grans de 45 anys hi ha l’augment de dos punts en la temporalitat, una reducció de la rotació i un augment significatiu de la parcialitat involuntària a la feina, de manera que arriba al 52,1% i ja supera la que ostentaven els treballadors menors de 45 anys.
Més persones qualificades
Una altra característica que es troba és l’augment del nombre de persones qualificades a partir dels 45 anys. En els deu anys estudiats han passat de 335.362 a 410.048. Igualment, la sobrequalificació ha crescut i només entre 2014 i 2018 treballar en una feina de tipus inferior a la formació de qui la desenvolupa ha passat del 13,7% al 15,8%, segons l’estudi.
On treballen majoritàriament les persones de més de 45 anys? Especialment ho fan a l’administració pública, on es nota l’envelliment. Segueixen en importància sectors com el transport o la construcció.
Entre els que treballen, els salaris dels majors de 45 anys són més elevats que els de la resta de treballadors, tot i que la davallada salarial, el 2010, va ser més accentuada, especialment en les persones de més de 55 anys.
Entre els aturats és on més es veu l’efecte de la crisi entre els treballadors més grans. En la franja entre 46 i 64 anys és on se situa el percentatge més gran d’aturats de llarga durada. No obstant això deu anys abans aquest segment només representava el 25% del total. La cronificació de l’atur, fenomen que ha seguit creixent els últims cinc anys. Actualment hi ha en aquesta situació 53.921 persones. Pel que fa a les ofertes de feina no arriben al 3%, segons s’ha pogut constatar, cosa que fa pensar a Bellera que la manca d’ofertes de feina margina aquests treballadors i fa que el mercat laboral encaselli aquestes persones sota l’eufemisme d’inactius.
De fet, la discriminació per raó d’edat en el treball és la segona en importància després de la de gènere. Aquesta situació ha empitjorat durant la crisi. En aquesta situació, diu l’estudi, hi juguen un paper important els prejudicis existents. “Hi ha una confusió entre rendiment i capacitat” ha dit Bellera. Els estudis demostren que les capacitats no disminueixen al llarg de la vida laboral. El que sí que fan és transformar-se. En aquest sentit, amb la deguda formació i l’adaptació de les persones als llocs de treball es genera un valor creixent, afirmen els dirigents de CCOO.