Els sindicats representatius dels bombers de la Generalitat tornen a la càrrega per reclamar condicions de treball que permetin assegurar la protecció a les persones i els béns. Membres de la UGT, CCOO, CATAC, COS i CSIF han denunciat, un cop més l’estat en què treballen per manca de dotació econòmica. És una situació ‘d’emergència nacional” a la qual reclamen que el Govern doni resposta. Per això, faran una manifestació aquest dijous i recorden que des del 10 d’aquest mes no fan hores extres per mostrar l’abandó, que en la seva opinió, els ha abocat l’executiu català.
UGT ha anunciat una querella criminal contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès. Això ho ha anunciat Antoni del Rio, portaveu del sindicat. La resta d’organitzacions no se sumen a aquesta iniciativa perquè consideren que abans s’han d’esgotar altres camins. El que sí que faran és una altra manifestació aquest dijous des de Plaça Urquinaona fins al Parlament. La marxa sortirà a les 11,45 del matí.
Emergència nacional és un dels conceptes utilitzats en la roda de premsa a la qual han participat Leandre Gallardet, de CCOO; Antoni del Rio, de la UGT; Joan Carles Cerdan, de CATAC; Roger Juan, de la COS i Manuel Tito, de CSIF.
La situació del cos de bombers és crítica, si s’escolta als seus representants. Han de treballar amb material obsolet, han de fer un munt d’hores extres per cobrir el servei i tenen una plantilla cada cop més escassa i envellida.
Els problemes denunciats no són nous. Fa anys que els bombers es barallen amb l’administració catalana sense aconseguir avenços. Només un recordatori. Des de 2014 els bombers estan en vaga, però no es nota perquè els serveis mínims fixats per la Generalitat, que és al mateix temps el seu ‘empresari’ són tan elevats que les aturades no es noten. És més, per cobrir el servei públic fa anys que aquest col·lectiu que té més de 2000 operaris fa unes 500.000 hores extres. En fa tantes perquè, afirmen, aquestes hores surten més barates que les ordinàries.
Tots els sindicalistes han matisat que des del 10 de desembre i durant un mes els bombers han decidit no fer més hores extres, una cosa diferent a fer una vaga. Això ho justifiquen per mostrar a Govern i opinió pública que amb les hores extres estructurals el que es va és tapar “les vergonyes” de la manca de dotacions, ha dit Joan Carles Cerdan, de CATAC. Han volgut puntualitzar que la mesura no s’aplica quan estan fent serveis, llavors hi dediquen tot el temps que cal fins que la situació s’ha resolt.
La decisió de no fer hores extres ha fet que moltes casernes quedin sota mínims. I davant d’aquesta situació, el departament d’Interior tanca instal·lacions per concentrar els efectius en poblacions pròximes. Dimecres els parcs d’Ascó, Ulldecona, Calonge i Moià, estaven tancats, han declarat.
Però, tot i concentrar els efectius en casernes la manca de personal és preocupant. Així, Del Rio, que treballa a Badalona, explica que en aquesta caserna, amb 6 bombers s’han d’atendre 7 poblacions amb una població que supera 340.000 habitants. “Veiem que si hi ha un foc en un habitatge a l’altra banda del Besòs (ciutat de Barcelona), la mitjana d’efectius que envien és de 17 bombers i 7 vehicles. Però si el foc es produeix a l’altra banda del riu, llavors només es poden enviar 6 bombers i 2 vehicles”, explicava Del Rio.
Precisament en la manifestació de dijous els bombers de la Generalitat pensen lliurar una carta a l’alcaldessa de Barcelona agraint l’ajuda que reben dels seus companys del cos de la capital catalana i reclamant un acord que faci possible que els bombers de Barcelona ajudin els seus companys de l’àrea metropolitana.
Querella criminal
A la roda de premsa ha quedat clar que UGT es planteja denunciar els màxims responsables del cos de bombers de la Generalitat a partir de l’article 3,16 de la normativa de protecció en el treball. Així, el sindicat recopilarà tots els casos en què els bombers han de treballar amb material que no garanteix la seguretat dels treballadors: “tenim màscares contra gasos de nivell 3, de fa 20 anys i que no tenen traçabilitat”, ha dit Del Rio. Igual com aquest cas ha parlat de camions o de mànegues. Un cop tinguin tota la informació pensen denunciar els responsables, el president i el vicepresident de la Generalitat, entenent que les denúncies fetes fins ara a Inspecció de Treball no han fet cap a res.