Informació publicada a Eldiario.es
El Govern central ha tancat un acord amb la majoria de les organitzacions d’autònoms perquè la quota mínima a la Seguretat Social dels treballadors per compte propi pugi uns 64 euros a l’any el 2019, segons confirmen fonts del Ministeri de Treball i les organitzacions ATA i UPTA. Les dues parts indiquen que queden alguns “serrells” per tancar, però no sobre la quantitat a pagar dels treballadors, que sí que està tancada amb aquests col·lectius, a canvi d’una major protecció social. Tot i així, el Ministeri traslladarà aquest pacte als sindicats i la patronal i haurà de passar encara alguns canvis legislatius, segons han reconegut les organitzacions d’autònoms.
Aquest augment en la quota mínima de 64 euros anuals s’obté gràcies a un increment de la base mínima de cotització de l’1,25% i dels tipus de cotització al 30% des del 29,8% actual, que s’han pactat amb els col·lectius d’autònoms segons fonts oficials. Aquest 30% inclouria la cotització per cessament d’activitat (l’anomenat “atur dels autònoms”), la malaltia i accidents professionals i la formació, aspectes pels que fins ara no era obligatori cotitzar, cosa que suposa que els treballadors obtindrien protecció social per aquestes matèries.
En el cas del cessament d’activitat, l’acord preveu que es facilitarà el seu accés i es duplicaran els períodes de durada de la prestació. La Seguretat Social es compromet a més a abonar les quotes a partir del segon mes de baixa del treballador autònom.
La reunió entre l’Executiu i les organitzacions d’autònoms (ATA, UPTA, UATAE i CETA) mantinguda dijous, 23 de novembre s’ha saldat amb aquest anunci d’acord entre les parts del que s’ha desmarcat UATAE. L’organització, vinculada a Comissions Obreres, que nega que hi hagi un pacte oficial a falta que es concreti una data per a la reforma del sistema de cotització segons ingressos reals, cosa que reclamen ambdues organitzacions.
María José Landaburu, secretària general de UATAE, exigeix al Ministeri que estableixi un compromís amb data concreta, abans d’acabar el 2019, per a la cotització per ingressos reals. “Fins que això no estigui reflectit i compromès no podem subscriure un acord”, ha afirmat Landaburu.
Els secretaris generals d’ATA i UPTA, Lorenzo Amor i Eduardo Abad, han donat una roda de premsa després de la negociació en la qual han celebrat l’acord, en el qual reconeixen que no està present UATAE.
Els responsables de les dues organitzacions han explicat també que el Ministeri va comunicar aquest acord al diàleg social -els sindicats CCOO i UGT més les patronals de empresaris- i que ha de comptar a més amb suports polítics parlamentaris per tirar endavant, “perquè l’acord suposa modificacions de lleis, com la Llei General de la Seguretat Social “, ha apuntat Amor.
Pujada molt allunyada de la proposta del Govern
Malgrat els “serrells per tancar” que reconeix el Ministeri i que li fan anomenar a l’acord d’aquest dijous com un “acostament de posicions al màxim”, les mateixes fonts oficials expliquen que la quantitat d’augment de la quota mínima que paguen els autònoms a la Seguretat Social per a 2019 si està delimitada amb les organitzacions d’autònoms en aquests 64 euros l’any. Aquesta quantitat queda molt lluny dels més de 200 euros anuals d’increment que va proposar l’Executiu en un dels últims escenaris plantejats a les organitzacions d’autònoms.
A més, si finalment s’apuja la base mínima de cotització en aquest 1,25%, tindrà lloc una situació inèdita: la base mínima dels autònoms quedarà per sota dels assalariats. Els autònoms poden escollir en l’actualitat la seva base de cotització, independentment dels ingressos que perceben, i la majoria (gairebé el 86%) cotitza per la mínima. Com han reconegut les mateixes organitzacions d’autònoms, aquesta disparitat en les bases mínimes d’uns treballadors i altres podria fomentar que proliferi més l’abús de les empreses sobre els falsos autònoms. Els responsables d’ATA i UPTA han assegurat que el Ministeri s’ha compromès a estudiar mecanismes de control per impedir aquests fraus en la contractació.
L’augment acordat amb els col·lectius d’autònoms d’uns 64 euros a l’any seria l’aplicable als autònoms persones físiques, que suposaria una mica més de 5 euros mensuals en la quantitat que abonen a la Seguretat Social. Mentre que en el cas dels autònoms societaris, que tenen empreses al seu càrrec, l’increment quedaria en els 83 euros anuals.
En el document negociat dijous, que no compta amb el suport de UATAE, també s’acorda establir la tarifa plana a 60 euros a l’any, amb cobertura per contingències comuns i professionals. Per mantenir aquesta cotització reduïda passat el primer any, durant 12 mesos més, “l’Administració ha de controlar si es manté l’exercici de l’activitat del treballador”. A més l’acord preveu que s’ampliï l’accés a la tarifa plana a les dones que “hagin cessat com a conseqüència de la seva maternitat”.