Alta incidència en la vaga as la planta de Lleida convocada per CCOO per fer que Vall Companys doni d’alta els gairebé 2.500 falsos autònoms que treballen a les seves filials càrnies.
L’escorxador d’aus d’Avidel, antiga Milsa, de Lleida, va restar aturat des de les 19 hores i durant tota la jornada, segons el sindicat CCOO i també segons l’empresa, que ha vinculat el seguiment amb el fet que es bloquegés l’entrada a l’establiment.
En altres plantes del grup català de las Cinco Villas, de Egea de los Caballeros, Frimancha, de Valdepeñas; Frivall d’Olalla, han tingut un molt baix seguiment, segons ha manifestat l’empresa en un comunicat.
Al seu torn, el sindicat ha justificat l’aturada per l ‘«incompliment del grup de la resolució de la Inspecció de treball per incorporar a la seva plantilla als 2.500 falsos autònoms que treballen a les seves empreses a través de falses cooperatives de treball associat», ha explicat el responsable de càrnies del sindicat a Lleida, Josep Anton Gómez. «No s’ha matat ni un pollastre i el seguiment ha estat del 100%», ha explicat Gómez.
Per la seva banda, Jesús Ribera, secretari de Política Industrial de CCOO d’Indústria de Catalunya, ha explicat que «la vaga a Lleida ha anat bé, no ha treballat ningú. Fins i tot alguns falsos autònoms s’han acostat als piquets i quan els hem informat han decidit no entrar a la planta». El desplegament des del punt de vista de l’empresa ha estat important, i a la porta de la factoria de Lleida hi havia una trentena de guàrdies de seguretat, segons han explicat els sindicalistes.
Dos accidents greus
CCOO ha puntualitzat que des del grup empresarial s’ha intentat desactivar la vaga. Per un costat, s’han contractat persones per substituir els possibles vaguistes. Les persones que s’han cridat, en alguns casos no tenien experiència, cosa que pot haver propiciat els dos accidents laborals que es van produir a Frivall, fruit dels quals hi ha una persona a la Unitat de Vigilància Intensiva (UVI).
Per a CCOO la principal demanda segueix sent que el grup Vall Companys apliqui les resolucions de la Inspecció de Treball que l’obliga a donar d’alta al règim General la Seguretat Social els 2.500 falsos autònoms que hi treballen.
Negociació pel conveni
La companyia lleidatana sosté en un comunicat que la vaga ha estat de caràcter unilateral i no s’ha secundat pels altres sindicats del sector, ja que «UGT segueix dialogant amb Vall Companys, les patronals del sector i les administracions públiques». «L’empresa està oberta al diàleg, ho demostra el fet que UGT no secundi la vaga i es mantinguin els canals de diàleg oberts», ha assenyalat la companyia, que insisteix que aquesta voluntat s’ha demostrat en el preacord del conveni col·lectiu signat aquest octubre entre totes les patronals i UGT.
Comissions Obreres no es planteja noves mobilitzacions després de la vaga del 5 de novembre. Considera que després de la jornada l’empresa hauria d’asseure’s a negociar. No és el que ha passat fins ara. Un fet que mostra el tarannà de Vall Companys és que després que la Inspecció de Treball decidís inscriure al règim general uns 60 falsos autònoms, la companyia els va donar de baixa immediatament i els va tornar a inscriure com a autònoms. L’operació es va repetir amb altres 400 treballadors fins que la Seguretat Social va decidir impedir que les empreses accedissin telemàticament als registres.