El procés seguit per regularitzar 175 falsos autònoms que van ser trobats treballant a l’empresa Terfrisa, de Vilamalla, i la multa corresponent, ha fet un gir inesperat quan la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) ha comunicat que cal repetir tot el procés d’inspecció que va suposar la sanció de 820.000 euros a l’empresa. Aquesta multa va ser proposada per Inspecció de Treball que depèn de la Generalitat, però va ser anul·lada per la Seguretat Social adduint un defecte de forma.
El gir inesperat té a veure amb el paper que el sindicat UGT ha protagonitzat en aquest conflicte. Tot just saber que s’eliminava la sanció, el responsable a les comarques de Girona, Xavier Casas, va anunciar que el sindicat demandaria la tresoreria de la Seguretat Social. I, tot i el darrer moviment, UGT segueix anunciant que durà l’assumpte als tribunals, «per evitar la impunitat», ha assegurat Casas. Va ser més dur quan va dir que «aparentment l’argumentació de la Seguerat Social sembla una defensa de part».
El juliol passat i fruit d’una denúncia del sindicat, la inspecció de treball va constatar que a les instal·lacions de Terfrisa, un escorxador del grup Cañigeral, 175 dels 269 operaris que hi estaven treballant eren falsos autònoms. De les inspeccions se’n va derivar la proposta de sanció. Casas explica que la inspecció va localitzar les irregularitats perquè va visitar el centre de treball quan s’estava intentant constituir una de les conegudes com a falses cooperatives.
La Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) justifica la seva decisió de no multar Terfrisa en el fet que en la documentació presentada per Inspecció de Treball no hi ha l’acta de liquidació. Per aquest motiu ha ordenat reiniciar tot el procediment administratiu.
Decisió permissiva
La responsable d’alimentació de la UGT, Alícia Buil, ha explicat que al sindicat el sorprèn la decisió de la Seguretat Social, i més tenint en compte que, davant altres casos que afecten empreses més petites, en cap cas la Tresoreria ha estat tan «permissiva».
Per la seva banda, Xavier Casas, creu que el de Terfrisa és un cas de manual de falsos autònoms al sector carni. Segons ell, es tracta d’una empresa que dóna feia a treballadors tot obligant-los a crear una cooperativa on estarien vinculats com a autònoms. La cooperativa no compleix el conveni del sector perquè obliga a treballar més hores per un salari que gairebé no arriba a la meitat del que es percep al sector. Per tant, el sindicalista creu que el de l’escorxador de Vilamalla ««És un cas clar com una casa de pagès, que crea un precedent molt perillós per a altres empreses que tinguin la temptació de viure dels falsos autònoms».
Vacant a Girona i interlocució
Hi ha aspectes col·laterals que criden l’atenció com el fet que durant la tramitació de l’expedient la delegació de Girona de la TGSS estava vacant, com passa en altres comandaments de l’administració central. Això hauria fet que la persona encarregada fos una funcionària de grau inferior. Habitualment els responsables d’organismes de les dues administracions, central i autonòmica que tenen assumptes compartits fan trobades per consensuar posicions i en aquest cas no es van fer.
Habitualment quan es troba en una empresa a treballadors en situació irregular s’emprenen dues accions. La primera fer que l’empresa els integri en la seva plantilla i la segona una multa en concepte del temps que han treballat irregularment i els perjudicis que això hauria causat a les arques de l’erari públic a més dels interessos de demora corresponent.
La multa, a més de l’efecte dissuasiu en té un de favorable als treballadors afectats, perquè els incrementa les cotitzacions no pagades anteriorment, cosa que afecta les pagues de jubilació o malaltia a les que puguin tenir dret.
1 comentari
Tot es una mafia. Com deia Víctor Corleone com mes amunt mes corrupció.