Els treballadors de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona tornen a mobilitzar-se. Els motius que els fan sortir al carrer tenen a veure amb el seu conveni, que consideren que l’empresa no compleix, i amb el biaix que ha adoptat la contractació de Centres Especials de Treball (CET) que, en opinió dels treballadors, no tenen a veure amb la filosofia d’aquesta mena d’entitats, segons explica Sílvia Fitó, portaveu de la secció sindical de CCOO.
L’Ajuntament de Barcelona, en anteriors mandats, havia externalitzat algunes de les feines de jardineria i manteniment dels espais verds de la ciutat a Centres Especials de Treball (CET). Aquestes entitats tradicionalment s’havien creat per familiars de persones amb alguna mena de discapacitat. El treball ajuda a la socialització d’aquestes persones i al mateix temps els possibilita uns mitjans econòmics. Les organitzacions sindicals de Parcs i Jardins fa temps que van denunciar que sota la denominació de centres especials, de vegades hi ha organismes només pensats per abaratir costos. No obstant això, en altres èpoques hi havia monitors que ajudaven els nous treballadors a adaptar-se a la nova situació. Ara aquest requisit generalment s’obvia, afirmen els sindicalistes consultats.
Els responsables del comitè d’empresa fan una denúncia concreta: «hem vist com empreses convencionals, creen el seu propi CET, que és realment una filial, per poder accedir als contractes públics. Una d’aquestes empreses és Urbacet, vinculada a la constructora Urbaser. Una pràctica habitual és fer una Unió Temporal d’Empreses (UTE), on una societat convencional fa una aliança amb una cooperativa o entitat originàriament sense ànim de lucre.
Però hi ha , a més, empreses convencionals que han creat la seva filial per a ocupar persones amb discapacitat. Així compleixen amb el que la llei fixa com a obligatoria per a totes les empreses, segons la LISMI, la reserva d’un 2% de les places per a persones amb problemes psiquics o físics. Entre les que tenen aquesta divisió especialitzada hi ha , FCC, Equal, Crezca, Acciona Facility Services i Empleo Social.
Empreses creades a mida
Segons denuncien els treballadors de Parcs i Jardins, entitat a la qual aproximadament un 10% dels seus treballadors i treballadores té alguna discapacitat, hi ha empreses o CET que tenen els seus treballadors en situacions lamentables: «fan la mateixa feina que nosaltres i ben just cobren el Salari Mínim», afirmen. A més, les condicions de treball no són les adients «hem hagut d’intervenir perquè en el CET que tenia cura de les jardineres de plaça Sant Jaume els operaris treballaven sense una bastida en condicions», asseguren. Aquest centre es diu Can CET, i té una UTE amb Sifu.
Però, la mobilització dels treballadors té altres aspectes. Un és la reivindicació que es convoquin places d’oposicions lliures per reduir la temporalitat, mesura que afectaria 37 persones que fa almenys 3 anys que treballen com a interines. L’Institut Municipal té un 33% de persones interines i els Pressupostos Generals de l’Estat contemplaven la possibilitat que es reduís l’ocupació temporal un 8% anual. Això coincideix amb les propostes programàtiques de Barcelona en Comú, que parlen també d’estabilitzar plantilles.
Els treballadors estan queixosos pel fet que aspectes com la neteja de jardins i la poda eren feines que s’havien d’internalitzar, és a dir, fer amb personal propi. Contra el que esperaven, en ser tasques temporals han estat assumides per la plantilla però sense crear cap nou lloc de treball fix.
Finalment a la concentració d’aquest dimarts també s’ha reclamat la recuperació d’una part del salari, equivalent a una pujada del 0,3% de la massa salarial addicional, que aproximadament són 4 euros al mes persona, però que consideren que com els altres acords s’han de complir.
6 comentaris
Creo que tendríais que hablar con algún CET. Urbaser a través de urbacet evitó el paro de personas con discapacidad y está dando trabajo a muchas más desde entoces, una empresa como urbacet, que es si ánimo de lucro, no tiene las cosas fáciles, pero gracias al apoyo de urbaser a podido sobrevivir a la crisis económica.
Respecto a sueldos, quizá tendrían que revisar lo que pagan a estos CET que con los recortes vieron subvenciones congeladas o menguadas y contratos con la administración cada día más bajos… Esa, es la clave más trabajo de la administración y mejores condiciones a los cet, sobre todo si son sin ánimo de lucro.
Lamentable ejercicio de mala praxis periodística del señor Tomeu Romeu, por publicar informaciones sin contrastar y no consultar a las empresas aludidas en su artículo.
Y vergonzoso que una supuesta representante de los trabajadores, como la tal Sílvia Fitó, desconozca cuál es la realidad y la problemática de los CET. Que esta persona hable tan a la ligera del trabajo que los profesionales de estos centros realizan, y desprestigie el trabajo que llevan a cabo las personas con discapacidad cada día, deja a las claras su absoluta ignorancia sobre lo que habla, o lo que sería peor, la mala intención de sus afirmaciones. Los que cada día luchamos para dignificar y visibilizar la realidad y dificultades de las personas con discapacidad, queremos pensar que es lo primero.
Considero totalmente legítimo que caçada cual vele por sus propios intereses, pero no a costa de inventar y faltar a la verdad. Cuando entramos a cubrir ciertos servicios en Barcelona siempre tuvimos la sensación de tener que demostrar mucho más por el hecho de ser un CET. Lo asumimos, ya contábamos con ello, pero no contábamos con el juego sucio.
Urbacet es un centro especial de trabajo y como tal sin ánimo de lucro y que reinvierte todo el beneficio en el propio servicio (en los propios trabajadores, maquinaria, mejoras…). Son buenas personas que adoran su trabajo.
A quien a escrito este artículo le invito amablemente a que se informe y conozca nuestra realidad. Es muy posible que entonces cambie su punto de vista sobre los CETs, ¡seguro que sí!
No existe ni una UTE de las que nombras, es fácil de averiguar…por no saber no sabes ni el nombre de TEBVERD.
Saludos.
Sr. Tomeu Ferrer.
Ha escrito usted el articulo o se lo han dictado desde el sindicato de parques?
La lucha de los trabajadores de parques y jardines por un convenio mejor y la remunicipalizacion de los servicios es legitima,pero no a costa de desvirtuar el trabajo de cets, algunos de los que cita sin animo de lucro, que dia a dia capacitan en el ambito laboral a un sector de la sociedad que de otra manera quedaria desprotegido. El dia que las empresas ordinarias y la administracion sea capaz de acoger a personal discapacitado, sin mirar que solo tengan el minimo %, que les ofrezca psicolog@s y trabajador@s sociales, que forme a jefes de equipo, encargados, etc… para poder acoger como hace falta a los trabajores con discapacidad y darles las herramientas necesarias, los estimulos y la compresion que merecen; ese dia la funcion de los cets sera otra. Mientras tanto los Cets tambien estaran en pie de guerra para dar un trabajo digno a sus trabajadores y que la administracion apueste por ellos en el desempeño de la misma.
Todos los CET son unos aprovechones. Solo ven dinero el negocio son los trabajadores