La lluita contra les falses cooperatives contractades per empreses del sector carni a Catalunya ha suposat en una primera etapa la legalització de 1.400 treballadors que ja s’han donat d’alta al règim general a partir de l’1 de setembre. Però aquesta actuació només la punta de l’Iceberg de les actuacions que CCOO té en marxa per intentar regularitzar la situació laboral en aquest àmbit, segons han manifestat, José Antonio Hernández, secretari general de la federació d’Indústria del sindicat i per Jesús Ribera.
L’actuació de CCOO s’emmarca en la línia adoptada ja fa temps per regularitzar la situació al sector carni de Catalunya.
En concret, l’acord que ha iniciat la seva implementació suposa que els treballadors de falses cooperatives que operaven a les plantes del Grup Jorge de Santa Eugènia de Berga i Mollerussa, uns 1.400, passen a formar part d’una empresa pont del mateix conglomerat. Això suposa que són donats d’alta al règim general de la Seguretat Social i que la resta de condicions aplicables seran les del conveni estatal de càrnies. A la pràctica implica gairebé doblar salaris i que aquests operaris pugin, per exemple, gaudir de vacances pagades.
El sector de les càrnies de Catalunya havia basat la seva rendibilitat en la utilització de falses cooperatives que, al seu torn contractaven operaris com a falsos autònoms. Es calcula que a Catalunya i només en aquest sector hi ha més de 5.000 persones vinculades.
El pacte té en compte una situacio especial que es dóna a Santa Eugènia de Berga. Allà, a principis d’any es van donar de baixa 59 treballadors d’una falsa cooperativa que no van voler acceptar ser donats d’alta a una entitat del mateix règim amb seu social fora de Catalunya. Aquest grup, si vol, podrà tornar a treballar a Le Porc Gourmet a Santa Eugènia, segons Jesús Rivera, responsable sindical de la negociació.
Inversions no vinculades
Els portaveus sindicals han negat que l’acord amb el grup Jorge estigui supeditat, com s’havia informat, a que l’empresa obtingues permís per fer inversions industrials a Osona i a Mollerussa, on hi ha l’altre escorxador afectat. Així, a Santa Eugènia no hi ha acord i a la capital del Pla d’Urgell sí que ha aprovat la inversió.
A la roda de premsa s’ha explicat també la situació que afecta a una altra gran empresa, aquest cop catalana, del sector carni. Es tracta de Vall Companys. La Inspecció de Treball en una visita feta a l’escorxador de Lleida del grup, va localitzar 180 falsos autònoms i va instar la seva regularització. La societat no ho va fer i va ser Hisenda qui els va donar d’alta d’ofici al règim general. Actualment la situació no és clara perquè l’empresa va tornar a donar de baixa un grup de 60 treballadors, que ha passat a una empresa multiservei. Això no obstant, Hernández considera que tard o d’hora el grup lleidatà haurà de regularitzar els casos vinculats amb falsos autònoms.
Inspeccions a 26 províncies
Vall Companys té obertes inspeccions a 26 províncies espanyoles per utilització de falsos autònoms. En total s’estima que aquests empleats que s’haurien de regularitzar serien uns 5.000.
Ribera ha recordat que la lluita per regularitzar els treballadors de les càrnies ve de lluny. Primer es feien denuncies inspecció al·legant que les cooperatives feien prestamisme laboral. Però quan el cas arribava al Tribunal Suprem, aquesta instància ho tombava entenen que les cooperatives podien treballar per compte d’empreses ordinàries. Més tard la Generalitat va canviar la llei de cooperatives per fer que aquestes empreses haguessin d’aplicar als seus socis les mateixes condicions de què gaudien les empreses per a les quals treballaven.
Des de CCOO d’Indústria s’ha avançat que a més dels dos grans grups esmentats hi ha diversos petits escorxadors que també estan legalitzant situacions semblants.
Amb el nou Govern socialista, el ministeri de Treball es va fixar com una tasca inicial regularitzar els falsos autònoms. En un comunicat va estimar que a Espanya hi ha uns 50.000 socis de cooperatives que haurien de ser donats d’alta al règim ordinari.