Comissions Obreres ha mostrat la seva disconformitat al fet que just després d’aconseguir-se El Acuerdo de Empleo y Negociación Colectiva (AENC) que inclou el compromís de pujada de salaris del 2%, que arribaria al 3% segons l’evolució sectorial, la patronal vulgui frenar la pujada argumentant que no és compatible amb els anuncis de pujada impositiva fets pel Govern estatal, segons ha explicat el secretari general de CCOO a Espanya, Unai Sordo, que ha fet una valoració de l’activitat sindical en aquest últim any en companyia amb el seu homòleg català, Javier Pacheco, en una trobada amb la premsa.
Sordo ha considerat que és plenament compatible aplicar els continguts de l’AENC amb els anunciats canvis impositius anunciats per l’executiu. En aquest sentit ha afirmat que algunes de les queixes expressades per organitzacions patronals tenen més d’ideològic que de racionalitat econòmica. També ha tret importància a les declaracions de les patronals que considera fruit d’una escalfada estival. En aquest sentit i sobre els augments fiscals, el líder sindical els ha vinculat a la necessitat d’equilibrar els pressupostos i canviar la situació d’esquifiment dels ingressos que s’havia donat durant el mandat del PP.
Les propostes fiscals les ha qualificats d’insuficients i de constituir una solució d’emergència. Una altra cosa en què ha posat èmfasi Unai Sordo ha estat a fixar quins haurien de ser els canvis que per via de l’acord amb els agents socials o per iniciativa pròpia hauria de fer el Govern de Pedro Sánchez en el contingut de la reforma laboral.
Recuperar la prevalença dels convenis de sector
Les modificacions de punts concrets de la reforma haurien de ser que el conveni de sector recuperi la preminència sobre el d’empresa. També s’hauria de canviar i recuperar la ultractivitat dels acords, de manera que els convenis no perdin la seva vigència si no s’han renovat. El tercer punt seria retocar les causes d’acomiadament i finalment s’hauria, segons Sordo, de reformar la capacitat que actualment tenen les empreses de variar les condicions laborals de les empreses sense acord “aquí hi ha bona part de les causes de la gran devaluació salarial patida durant la crisi”, ha dit Sordo. El secretari general estatal de CCOO ha fet un toc d’alerta al Govern central recordant-li que no pot condicionar canvis en política laboral a acords previs entre els interlocutors socials, que “donarien dret de veto a les patronals”.
Per la seva banda, Javier Pacheco ha instat el nou govern català a pactar millores en el finançament per tal d’aconseguir que la Generalitat pugui assumir increments de despesa relacionats amb la Renda Garantida de Ciutadania i de programes com el Pacte Nacional per a la Indústria. Pacheco ha explicat que els avenços aconseguits amb l’anterior govern de la Generalitat van quedar estroncats per la crisi política. Amb el restabliment de la Generalitat i fruit de la represa del diàleg a Catalunya s’està articulant l’aplicació de l’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), que adequa l’AENC i que CCOO pretén aplicar en els pròxims convenis.
Recuperació del poder adquisitiu
A Catalunya el sindicat emmarca la seva actuació en les conclusions del darrer congrés, que parlen d’ofensiva dels treballadors per tal de recuperar part o tot el poder adquisitiu perdut durant la crisi. CCOO recorda que a Catalunya una de cada cinc persones viu sota el llindar de la pobresa. Que 370.000 treballadores i treballadors tenen feina i salari i són pobres. Que el 21% dels contractes són temporals i que un de cada 3 no dura una setmana. Estructuralment, els salaris s’han devaluat un 7% durant la crisi i que les dones són les que pateixen la part més important de l’atur, un 57%.
Per la seva banda, Unai Sordo ha esgrimit dades que fan pensar. En el conjunt espanyol el repartiment de dividends fruit dels beneficis empresarials supera en 15.000 milions la xifra que assolia abans de la crisi. També ha afirmat que els acords amb els empresaris i govern han de respondre a la lògica de reparar els danys causats durant la crisi i que aquesta exigència estarà en primera línia de l’acció sindical. En el canvi d’actitud sindical tant Pacheco com Unai Sordo han valorat positivament les mobilitzacions del 8 de març, “feminisme i sindicalisme sempre han anat plegats”, ha dit el líder català. I també s’ha destacat la marxa de l’1 de Maig on segons Sordo, es nota la presència de sectors fins ara poc sindicalitzats.