Des de l’any 2009 se celebra el 31 de març el Dia Internacional de la Comunitat Transgènere, que pretén donar visibilitat a les persones d’aquest col·lectiu. Amb motiu d’aquesta celebració, la UGT de Catalunya ha reclamat mesures per protegir millor aquestes persones en el món del treball i a les empreses. Eva Gajardo, secretària d’Igualtat i Formació Professional d‘aquest sindicat recorda que a Catalunya existeix una llei des de 2014 «per garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia». L’article 20.2 de la normativa, afegeix, estableix que «les empreses han de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitat de les persones LGTBI. Per aquesta raó han d’adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral. Aquestes mesures han de ser negociades i acordades amb els representants sindicals».
El 23 de febrer d’aquest any va entrar al Congrés dels Diputats una proposició de Llei sobre la protecció jurídica de les persones trans. La llei es planteja en diferents radis d’acció, entre els quals estableix mesures de protecció i actuació en l’àmbit laboral, com és sobre les quotes o les incentivacions a la contractació de persones transgènere. Amb motiu d’aquest 31 de març, des del Grup LGTBI de la UGT de Catalunya ha reclamat «que a dins de les empreses es previnguin les situacions d’empleats i empleades que vulguin iniciar el seu procés de transició o reassignació de sexe, i es desenvolupi un protocol d’actuació amb les mesures i actuacions que caldrà dur a terme, així com tenir clars els drets de les persones interessades.»
Els avantatges de tenir persones ‘trans’ a les empreses
Les persones transgènere, en l’entorn laboral pateixen problemes d’estigmatització i de patologització «quan aportem coses que són molt útils a les empreses», afirma Judith Juanhuix, de l’Associació Generem. Juanhuix explica que sovint a la feina ens hem d’enfrontar a l’estigma, tant si ets persona trans que es visibilitza com si no ho fas perquè, en aquest cas, també es pateix pel fet d’estar-ho amagant». També hi ha un factor que hi ha gent que pensa «que tenim un trastorn, i no en tenim cap. Si es nega la diversitat de gènere, s’empobreix la societat». Juanhuix afegeix que «només se’ns veu com a persona trans i som moltes més coses. En el meu cas, sóc doctora en Física, faig feina científica, tinc un bon nombre de publicacions, tinc dos fills, faig excursionisme…. Hi ha persones trans que han fet de tot».
En canvi, afirma la portaveu de Generem, «hem hagut de fer un procés d’auto conscienciació. A escala professional rendim moltíssim, entre altres coses perquè ens hi va la vida. Som persones madures que coneixem el valor de les coses». Un altre dels avantatges que ofereix aquest col·lectiu en el món del treball és que «som persones empàtiques, ens posem molt fàcilment en la pell de l’altra persona perquè sovint tenim la visió de l’home i de la dona. Tenim una experiència vital molt gran i variada. De cara al públic ho fem molt, tot i que ens apartem del cànon estètic clàssic de dona».
2 comentaris
Aclareixo que no sóc portaveu de Generem, sinó membre.
També aclareixo que la proposició de Llei entrada pel PSOE no respon a les necessitats de les persones trans, sinó a estratègies parlamentaries.
En canvi, en el congrés espanyol SÍ hi ha presentades dues propostes de llei, la Llei d’igualtat LGTBI (registrada 4 maig 2017 i admesa a tràmit) i la Llei Trans (registrada 30 març 2018).