L’estira-i-arronsa que es dóna entre la patronal del sector carni català i els sindicats ha tingut a Lleida un nou capítol. Desenes de delegats de la federació d’Indústria de CCOO, i de la seva homologa de la UGT, s’han concentrat davant la Llotja de la capital del Segrià, on se celebraven unes jornades organitzades per les empreses del sector, per denunciar l’abús que algunes empreses fan dels falsos autònoms i de les cooperatives també falses.
Tot i que els sindicalistes han estat davant el local on la patronal estava reunida, no hi ha hagut cap contacte, ni diàleg. Els treballadors volen que s’acabi la situació actual. En aquest sentit, Josep Anton Gómez, de CCOO explicava: «a Milsa hi ha uns 400 treballadors de falses cooperatives i només 45 de plantilla». La proporció és del 90%.
Les terres de Lleida són un territori amb una forta implantació de la indústria càrnia. Hi ha escorxadors de porcs, però també d’aviram i conills. Els sindicalistes han reclamat a la inspecció de treball d’aquella demarcació que actuï amb contundència per evitar les situacions irregulars que es puguin donar. «Aquí hem notat que hi ha menys contundència que a la Garrotxa o Osona», explicava Gómez.
De fet, però, no hi ha notícia que les empreses càrnies hagin intentat operacions com la que s’ha donat a Le Porc Gourmet, de Santa Eugènia de Berga, a Osona, on l’empresa amenaça de fer fora uns 500 treballadors d’una cooperativa si no accepten donar-se d’alta en una altra entitat amb seu social a Galícia.
Les denuncies i pressions dels sindicats CCOO i UGT, i també d’altres organitzacions com COS i Càrnies en Lluita va fer que es canviés la llei de cooperatives de Catalunya en el sentit que tota cooperativa de treball associat que operi a l’interior d’altres empreses ha d’aplicar almenys les condicions laborals i salarials del conveni del sector.