Comissions Obreres de Catalunya, en la seva valoració de les dades de l’atur corresponents al gener, considera que la reducció, del 6,8% respecte a l’any anterior té molt a veure amb la no renovació a causa de l’efecte desànim de les demandes de feina al servei d’ocupació. El gener l’atur es va incrementar a Catalunya en 4.848 persones fins a sumar 422.866 persones que busquen feina.
Com en altres mesos el sindicat destaca que la reducció del nombre d’aturats es produeix en tots els sectors però amb més força a la indústria i la construcció. Això fa pensar a CCOO que darrere la millora puntual no hi ha un canvi en l’estructura productiva de Catalunya.
En síntesi, CCOO considera que la recuperació del mercat de treball és dèbil, lenta i amb clares diferències entre homes i dones. Elles redueixen l’atur a un ritme molt inferior al dels homes i són les pitjors parades quan finalitza la campanya d’hivern.
Hi ha poca variació pel que fa a la contractació. En aquest sentit s’afirma que es manté la tendència a «l’abús de la temporalitat, cosa que evidencia que el mercat de treball és inestable i amb una alta rotació laboral», afirma.
En relació amb les prestacions que perceben les persones que estan a l’atur, CCOO constata també que més de la meitat d’aquestes ajudes són de caràcter assistencial, cosa que mostra la caiguda de la qualitat de les prestacions.
Alternativa
Per canviar la situació, CCOO recorda la seva alternativa:
Reivindica més i millors polítiques d’igualtat lligades a polítiques actives d’ocupació pensades per a les dones per reduir la gran bretxa que existeix entre homes i dones.
Creu que cal dotar la Inspecció de Treball de personal format i especialitzat en gènere que pugui actuar d’ofici per detectar i identificar discriminacions laborals, sobretot en professions feminitzades.
Defensa un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius. No podem acceptar el patró de creixement inestable i vulnerable que s’està generant.
Es reafirma en l’exigència al Govern de què cal derogar la Reforma Laboral per a garantir els drets de les persones treballadores, afavorir l’estabilitat i combatre la precarietat laboral, a través del Diàleg Social.
Demana enfortir la negociació col·lectiva per tal que s’estableixin increments salarials als convenis col·lectius, especialment en els nivells més baixos, i que l’aplicació del Salari Mínim Interprofessional (SMI) sigui efectiva.
Exigeix que totes les hores extraordinàries que realitzen les persones treballadores es remunerin o es compensin en temps.