Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Matí de tensió el de dilluns, 18 de desembre, davant la seu del diari esportiu Sport. Els 29 treballadors als quals l’empresa fa fora s’han concentrat a la porta a l’espera de ser cridats per signar la carta d’acomiadament. L’empresa, després de passar el període de consulta els liquida pagant el mínim que marca la reforma laboral: 20 dies per any amb un màxim de 12 mensualitats. Això a treballadors que en alguns casos tenien més de 20 anys d’antiguitat, segons el comitè d’empresa.
Al costat dels treballadors que esperaven rebre la notificació de l’acomiadament s’han concentrat altres periodistes i operaris del món de la premsa. Un grup a destacar són els treballadors de les seccions d’esports d’altres diaris o de redaccions de ràdios i televisions. També hi han donat suport representants de comitès d’empresa de publicacions amb conflictes laborals com el diari ElPunt Avui, o també de El Periódico. L’ànim dels treballadors de l’Sport era, majoritàriament, considerar que des de la direcció de l’empresa «s’han perdut les formes, perquè això no es pot fer d’aquesta manera a persones que han treballat 30 anys i han aportat molts beneficis», afirmava un dels concentrats.
Els treballadors del rotatiu esportiu, tot i no estar d’acord amb els acomiadaments, consideren que les indemnitzacions que correspondrien haurien de ser més altes, atès que el diari sempre ha tingut resultats positius. En aquest sentit, la idea dominant era recórrer a Magistratura per intentar obtenir unes compensacions per acomiadament superiors a les mínimes aplicades per l’empresa.
Cal recordar que el diari Sport va firmar un conveni col·lectiu, acord que té rang de llei, el 2012 que va finalitzar el març de 2017. Tot just van començar les negociacions per a la renovació de l’acord, l’empresa va comunicar unilateralment que rebaixaria els salaris un 21%. Davant la reacció de la plantilla es va decidir anar a un laude d’obligat compliment. L’autoritat no va acceptar la proposta de l’empresa i va reduir fins al 8% la rebaixa salarial. El referit laude judicial està impugnat judicialment i pendent de veredicte.
De fet, el 9 de novembre es va celebrar judici sobre el laude on es va traslladar al jutge la versió que el laude és necessari per evitar acomiadaments i només un dia després, el 10 de novembre, l’empresa dóna inici al període de consultes per l’extinció de contractes.
La intenció expressada per l’empresa de reduir els 35 llocs de treball, que finalment es va reduir fins a 29, pretén aconseguir una minoració dels costos d’1,75 milions d’euros, segons figura a la documentació lliurada. A canvi, es contractarien nous treballadors que tindrien un cost de 450.000 euros i es farien també acords amb agències d’informació que costarien al seu torn uns 300.000 euros.
Els nous treballadors cobrarien menys que la plantilla actual, ja que el conveni es considera vençut. En aplicació de la ultractivitat si no es renova l’acord abans del 31 de gener de 2018, la seva validesa decauria.