Les dades de l’EPA del tercer trimestre mostren que Catalunya ha reduït l’atur en 21.800 persones. Ara les persones que busquen feina sumen 475.600, un 12,54%. Les xifres són 0,66 punts percentuals menys que el trimestre anterior i 2,09 punts percentuals menys que el segon trimestre de l’any 2016.
L’anàlisi feta per la UGT de Catalunya en relació amb les xifres que s’han donat a conèixer dijous, 26 d’octubre mostra una situació de l’ocupació problemàtica. Així, el sindicat denuncia que 157.500 catalans, equivalents al 33% dels aturats, fa més de dos anys que busquen feina. I és que és encara més crític és que 352.200 persones, el 74% del total, ja no cobren cap mena de prestació, és a dir, que només el 26% rep alguna mena de suport econòmic.
I més dades esfereïdores: 143.100 llars tenen tots els seus membres a l’atur. Però, la situació no és molt més galdosa entre les persones que treballen. Segons la UGT de Catalunya, 251.700 llars tots els membres assalariats tenen contracte temporal.
Cal dir que la població activa s’ha incrementat. Ara suma 3.792.300 persones. S’ha incrementat en 24.000 persones respecte al trimestre passat (+0,65%), i en 15.700 persones en relació al mateix període de l’any anterior (+0,42%).
Tanmateix, la situació a Catalunya és millor que la que es dóna al conjunt de l’Estat espanyol. A l’Estat espanyol la taxa d’atur se situa en el 16,38%, amb 3.731.700 persones en situació de desocupació, 182.600 persones menys que el trimestre anterior (-4,66%), i 589.100 persones menys ara fa un any (-13,63%).
UGT de Catalunya considera que les dades fetes públiques per l’EPA mostren bàsicament el caràcter estacional de l’ocupació, cosa que allunya l’economia catalana de la senda de l’estabilitat, incrementant la inestabilitat, la precarietat i la desigualtat en el nostre mercat de treball.
Davant d’aquesta situació, la central sindical recorda quines són les seves alternatives:
Ø La derogació immediata de les reformes laborals imposades pel govern i la recuperació de tots els drets perduts per part de les persones treballadores.
Ø L’impuls de mesures actives urgents per a la creació d’ocupació en sectors més estables i amb més qualitat.
Ø El foment de la contractació indefinida amb ajudes finalistes per a la competitivitat, la investigació i el desenvolupament d’aquelles empreses que tinguin menys contractes temporals i contractin persones amb dificultats d’inserció.
Ø L’increment de les mesures de control de la contractació per evitar el frau en la contractació i invertir recursos al Cos superior d’inspectors de Treball i Seguretat Social.
Ø L’impuls d’un salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.
Ø Agilitar la tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania per a les persones sense recursos.
Ø Destinar més recursos a les polítiques actives d’ocupació i reforçar els serveis públics d’ocupació.
1 comentari
Com queda la Renda Garantida? DUI+155. Pressupost prorrogat. No hi ha diners, gent sense cap ingrés!!!!