Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els treballadors de l’empresa de Sabadell, Laser Roll, han declarat vaga per reclamar els salaris endarrerits, segons el sindicat USOC. Des de fa dos anys la companyia acumula endarreriments en l’abonament dels seus salaris que superen de poc els 3 mesos, segons el representant del personal, Salvador Moreno.
L’empresa es dedica al tall mitjançant làser. La plantilla oscil·la entre 18 i 20 operaris. «Des de fa dos anys que ens paguen amb retards. I a poc a poc s’han acumulat endarreriments que superen els 3 mesos», diu Moreno. Això i el fet que durant tot el temps en què s’han patit problemes de cobrament, els treballadors han rebut promeses que després no s’han materialitzat, ha convençut els empleats a convocar vaga. De moment hi estaran fins al 22 de setembre, però no descarten fer-la indefinida, segons han manifestat a Diari del Treball.
Can Mimó també
Els problemes no es limiten als treballadors de Laser Roll. També afecten Can Mimó, una planxisteria industrial del mateix grup empresarial que, té 14 treballadors, «que no han pogut convocar vaga perquè no tenen representants sindicals» diu Moreno. En aquest cas, els empleats asseguren que els deutes que s’han acumulat superen els 3 mesos i mig de salari.
Els endarreriments i el fet que les promeses de l’empresa no es compleixin han fet que moltes persones de Laser Roll i de Can Mimó tinguin problemes econòmics vitals. Així, alguns empleats han manifestat «ja no podem fer front a les hipoteques, i en algun cas hi ha qui ha necessitat ajuda per comprar aliments».
Per fer pressió i aconseguir que l’empresa, que té com a responsable a Albert Llinàs, es posi al dia en els seus deutes, els treballadors de Laser Roll han decidit situar-se a la porta per denunciar la seva situació. «Així els obliguem a obrir des de primera hora fins a les 10 del vespre», expliquen. Si hi ha una vaga, diuen a USOC, l’empresa ha de mantenir les portes obertes per donar la possibilitat a tornar a la feina a qualsevol treballador que així ho vulgui.
Contra el que es podria pensar, els treballadors afirmen que les dues empreses del grup tenen feina. El problema, pensen, és de liquiditat. «Feina en tenen molta, el que passa és que molts cops no es poden agafar pressupostos perquè no es pot comprar material» afirmen.
Les darreres setmanes, en les converses mantingudes, la direcció de la companyia els ha assegurat que està a l’espera d’una inversió que hauria de fer una empresa francesa Però, això no convenç els treballadors, «ens han explicat tantes coses que no ens creiem res», diu Moreno.