El col·lectiu de treballadores que netegen les cambres d’hotel, Les Kellys, han presentat un front comú amb diverses forces sindicals per aconseguir que el conveni d’hostaleria de Catalunya tingui en compte la situació de les persones que operen al sector, però ho fan contractades per empreses externes.
Les Kellys han aplegat al seu voltant diverses organitzacions que, en una roda de premsa, els hi han donat suport: CNT Barcelona; la Coordinadora Obrera Sindical, (COS); la Intersindical Alternativa de Catalunya, (AIC) i Som Sindicalistes.
Les treballadores que netegen cambres consideren que haurien d’estar integrades a les plantilles de dels hotels on treballen. Ara tenen el contracte a nom d’empreses externes, generalment societats multiservei creades gràcies a la darrera reforma laboral. Això fa que per fer la mateixa feina les treballadores externalitzades cobrin entre 600 i 700 euros mentre que el conveni d’hostaleria situa el salari d’una cambrera de pis en poc més de 1.200 euros.
Les Kellys, i els sindicats que els hi donen suport creuen que el nou conveni sectorial d’hostaleria pot ser molt negatiu per a les seves reivindicacions. El preacord s’ha aconseguit entre UGT, el sindicat majoritari al sector, i les patronals d’hostaleria catalanes.
Les empleades de neteja de cambres d’hotel volien que el conveni inclogués una clàusula que prohibís l’externalització de les tasques essencials dels establiments hostalers. Consideren que aquesta pràctica suposa una cessió il·legal de treballadors i, per tant, un delicte. En aquest sentit han elaborat fins i tot una «llei Kelly» que impediria aquesta situació. La norma l’han fet arribar als diversos grups parlamentaris del Congrés dels diputats amb l’esperança que posin en marxa actuacions en el sentit que reclamen.
Tots els grups sindicats que donen suport a les treballadores que netegen cambres d’hotel s’han manifestat contràries al que entenen que consagraria el preacord entre la UGT i les patronals del sector hostaler, la possibilitat que s’externalitzin feines que haurien de fer les plantilles dels hotels i restaurants. El front sindical creat a redós de Les Kellys creu que el preacord donaria cobertura legal al frau que entenen que suposa la cessió de treballadors i treballadores.
La crítica al pacte entre UGT i les patronals hostaleres, ha estat constant durant tota la presentació. Fins i tot s’ha estès a CCOO, sindicat que també és pressent a la taula de negociació i que no s’ha definit en relació amb el fons del preacord. Les Kellys han manifestat que s’oposaran a l’acord usant totes les formes possibles de mobilització. La firma del pacte està prevista per al 6 de setembre.
UGT defensa el pacte
Coincidint amb la presentació del front impulsat per les Kellys, la UGT de Catalunya ha fet públic un comunicat que valora el preacord. Com en tot, l’ampolla es pot veure mig plena o mig buida. El sindicat de tradició socialista explica que fruit de la negociació «s’aconsegueix que, per primera vegada a Catalunya, un conveni col·lectiu apliqui una clàusula de regulació de les externalitzacions a empreses multiservei o de serveis integrals». En aquest sentit s’afirma que després de la signatura del pacte, les empreses multiservei en les quals molts hotels i restaurants han externalitzat parts de la seva producció, «hauran d’aplicar als seus treballadors i treballadores íntegrament el conveni d’hostaleria. Això suposa una evident millora de les condicions salarials però també de totes les condicions laborals (com per exemple, el tema de jornada)». Si això és així, la millora en molts casos és evident, tot i que no arriba al punt que voldrien les Kellys: la integració a la plantilla dels hotels i l’aplicació, per tant, de les condicions laborals i salarials d’aquests establiments.
Altres punts de l’acord destacats per la UGT són:
· Increments salarials de l’1,9% per al 2017; del 1,9% per al 2018; i de l’1,8% per al 2019.
· Regulació de les subrogacions, especialment importants a sectors com la restauració o els menjadors escolars. Si s’acaba el contracte amb una empresa i es subroguen els treballadors a la nova, aquesta haurà de preservar les condicions laborals anteriors de la plantilla.
· Cobrament del 100% del salari durant les baixes per intervencions quirúrgiques amb repòs (no ingrés hospitalari).
· Ampliació de 14 a 17 dies de l’acumulació del permís de lactància.
UGT de Catalunya ha recordat que la negociació del conveni sectorial de Catalunya la fan els sindicats que, després de les eleccions corresponents, disposen d’una representació d’almenys el 10% dels comitès d’empresa o dels delegats.
El debat és obert. Per un costat la regulació que sorgiria del nou conveni suposaria posar fre a la situació actual, en la qual les empreses multiservei poden aplicar els seus convenis i condicions de treball sense gairebé cap restricció. Però, per altra banda, les Kellys entenen que regular el fenomen suposa la seva acceptació.