Els problemes de la subcontractació del sector públic al privat no es limiten a l’Aeroport. A Barcelona, els treballadors de diversos museus de la ciutat han fet una vaga per cridar l’atenció sobre la situació laboral que s’hi dóna. El resultat ha estat d’un seguiment majoritari, que ha fet que es tanquessin al públic els esmentats centres.
Els centres tenen vinculació amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Entitat Pública Empresarial Local (EPEL). Una modalitat d’ens públic prevista per llei que confereix plena capacitat jurídica i autonomia de gestió, que ha subcontractat la seva gestió a l’empresa Serveis Educatius Ciut’art. La vaga, convocada per al 16 d’agost ha tingut una incidència total, cosa que ha fet que es tanquessin les instal·lacions afectades: MACBA, Fundació Miró, CCCB, Museu del Disseny, Monestir de Pedralbes, Fundació Tàpies, Arxiu Històric de Barcelona, Museu de la Música, Fabra i Coats, La Virreina, segons han informat fonts de l’organització sindical Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT).
L’aturada es podria transformar en indefinida segons evolucioni el conflicte, segons han manifestat les fonts esmentades. La decisió la tenen els treballadors dels diferents centres que es reuniran en assemblea per decidir noves actuacions.
Però, el conflicte és més viu en alguns dels centres. Així, els treballadors i treballadores subcontractats per Serveis Educatius Ciut’art als centres del MACBA i de l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona han convocat vaga indefinida a partir del 16 d’agost.
El motiu que ha decidit a l’acció és la reducció de jornada, funcions i personal recollida en els plecs de les licitacions d’aquests dos centres. Tant és així que els plecs del MACBA preveuen una reducció des de les 25 hores fins a 9 hores setmanals per alguns treballadors, jornada clarament insuficient per arribar a final de mes, segons els seus representants sindicals.
Noves condicions
Segons expliquen els responsables del SUT, el modus operandi de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) en les darreres licitacions ha estat incloure en els plecs la subrogació de la plantilla amb més d’un any d’antiguitat (és a dir, no la totalitat de la plantilla), però d’altra banda han reduït dràsticament els preus de sortida de les licitacions (entre un 10 i un 15% de reducció en relació amb les licitacions anteriors i actuals, estalviant-se més de 68.500 euros anuals en detriment de les condicions dels treballadors) i s’especifica en els plecs una reducció del servei que implica una reducció de les jornades setmanals i del nombre de membres de la plantilla. «Així doncs, sota la pretensió d’haver pres mesures favorables als treballadors subcontractats, el resultat és una reducció de les condicions resultants, fruit d’una manera de procedir particularment hipòcrita», afirma el sindicat.
Els treballadors expliquen que han fet gestions per tal de reunir-se amb els responsables de l’ICUB i amb les direccions dels museus per demanar la rectificació d’aquestes reduccions en els plecs, però l’ICUB i les direccions dels Museus s’han negat a parlar. De fet, tot i haver estat citats formalment no han comparegut a la mediació celebrada dilluns 14 d’agost a les 9h, que va acabar sense avinença.
Pel que fa a la vaga que afecta totes les instal·lacions culturals a les quals presta servei Ciut’Art, té com a motiu pressionar que es negociï la renovació del conveni d’empresa, que està vençut i denunciat. L’empresa Ciut’Art ha vingut posposant les reunions i denegant o responent amb evasives a les reivindicacions acordades per l’Assemblea, afirmen els representants laborals.