Els repartidors de Deliveroo han denunciat l’empresa per haver acomiadat alguns dels que van seguir la convocatòria de vaga de diumenge, 2 de juny. Ho han fet lliurant un document a la inspecció de treball. Més tard, els treballadors de la multinacional s’han desplaçat fins a l’Ajuntament de Barcelona on han estat rebuts per un representant del govern.
La denúncia a inspecció considera que els treballadors de Deliveroo tenen un contracte irregular i que realment serien falsos autònoms que fan la seva feina en frau de llei. El document elaborat pel Col·lectiu Ronda, intenta provar que realment els riders són assalariats de la companyia. La documentació s’acompanya amb captures de pantalla que demostrarien que les relacions entre Delirevoo i els seus empleats són equiparables les que tenen els propietaris d’una empresa amb els seus treballadors.
El conflicte entre l’empresa i els repartidors segueix ben viu. Especialment perquè arran de la protesta de diumenge passat la direcció ha comunicat a alguns dels que s’havien significat en la defensa dels seus companys, que es prescindia dels seus serveis. En algun cas, com en el d’Eve Llagostera, de Ridersxderechos, la reacció dels seus companys ha estat molt dura perquè la comunicació de l’empresa en què es justificava la rescissió de la relació econòmica, esmentava que se’l feia fora perquè «en un restaurant on es va a buscar menjar per servir-lo, l’havien vist ebri», segons es va comunicar per via telemàtica.
Per reclamar el retorn de tots els treballadors al seu lloc de treball, però també per unes condicions mínimes com són assegurar feina almenys de 20 hores a la setmana i que per cada hora de treball es pagui almenys una quantitat equiparable a dos serveis.
La reacció de l’empresa a les peticions dels seus treballadors ha tingut dues vies. Per un costat el dia de la vaga va intentar ocultar l’efecte de l’aturada. Els clients que demanaven comandes de menjar rebien un comunicat al seu telèfon mòbil en què afirmava que el lliurament trigaria a causa de problemes tècnics, sense esmentar la vaga.
La segona acció que està fent Deliveroo és intentar fitxar nous repartidors. Això s’ha traduït en el fet que molts riders d’empreses de la competència, com Glovo, hagin rebut missatges telemàtics que els ofereixen feina. Sense concretar gaire, els comuniquen que si s’apunten podran accedir a uns incentius, vinculats amb l’estiu, que es començarien a percebre el 9 de juliol i que durarien fins al 5 d’agost, segons explicava un portaveu, Txiki Blasi.
L’empresa, per la via dels correus electrònics, s’ha posat en contacte amb els seus treballadors per indicar-los que a partir del 9 de juliol hauran de triar entre donar-se d’alta com a Treballadors Autònoms Dependents (TRADE) o acceptar noves condicions que retiren les anteriors en què unilateralment els asseguraven 20 hores de feina a la setmana i el pagament de dos serveis de repartiment, encara que aquesta feina no s’hagués realitzat. Els que no acceptin una fórmula o l’altra, seran desconnectats de l’aplicació, cosa que equival a l’acomiadament.
Per reivindicar la reincorporació dels acomiadats i pressionar en relació amb les seves peticions, els treballadors de Deliveroo faran 48 hores vaga continuada els dies 8 i 9 de juliol a Barcelona.