La direcció de Comissions Obreres de Catalunya, amb el seu secretari general, Javier Pacheco al capdavant, acompanyat per la responsable d’organització i comunicació, Montse Ros, i de Cristina Torres, responsable d’acció sindical, s’han entrevistat amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont i la consellera de presidència, Neus Munté.
La reunió era la primera trobada oficial després que el primer sindicat de Catalunya celebrés el seu congrés.
«A més de la presentació protocol·lària hem tractat també aspectes com la nostra reivindicació d’articular la participació institucional i el reconeixement de la nostra representativitat. Tot hauria de contemplar-se també en la transparència del finançament», explicava a Diari del Treball, Javier Pacheco. En el mateix sentit ha reclamat el reconeixement del diàleg social com un dret subjectiu, és a dir, que no depengui de la bona voluntat dels governants de torn, segons el líder de CCOO. En aquest sentit Pacheco ha recordat al president de Catalunya que durant la crisi la caiguda de la pràctica de la concertació ha limitat la democràcia al país.
Un segon assumpte tractat ha estat l’exigència de CCOO de participar en la governança que sorgeixi del pacte per a la reforma horària. En el document que ha de servir de guia per a la norma legal, el sindicat considera important que els treballadors i CCOO en particular hi estiguin incorporats. «Un canvi com el que implica la reforma horària afecta tot el conjunt de la societat i especialment les relacions de treball, ha de comptar amb els sindicats», ha declarat Pacheco. Per aquest motiu el secretari general del sindicat ha reivindicat la necessitat que CCOO quedi incorporada en la governança que desenvolupi el nou marc de concertació. Per tant, ha demanat que la llei s’inclogui un paràgraf que reconegui la participació esmentada. Una primera conclusió al respecte ha estat encarregar l’equip de coordinació del pacte perquè busqui una sortida en la línia reclamada. Pacheco ha advertit que si el món del treball no està en els organismes que han de fixar com s’elabora i interpreta la llei de la reforma horària, no hi participaria, cosa que frenaria dràsticament la seva viabilitat.
Informar la mesa de la funció pública de la normativa de l’1 d’octubre
El tercer punt tractat en la trobada entre Pacheco i Puigdemont ha estat la demanda de què els sindicats siguin informats mitjançant un diàleg obert de com poden afectar els treballadors públics, la llei o lleis que es puguin fer en relació amb la seva participació en el desenvolupament de la votació del referèndum. En aquest sentit s’ha reclamat que sigui la mesa de la funció pública l’organisme en el qual s’informi els treballadors de l’Administració dels canvis legislatius que es pretenguin aplicar i es digui amb claredat com poden afectar aquests canvis a la feina dels treballadors, amb el benentès que el sindicat reclama que l’administració preservi els seus empleats de qualsevol conseqüència derivada d’una decisió de la Generalitat en relació amb la votació anunciada per l’1 d’Octubre vinent.