La reunió de la mesa sectorial catalana del sector carni del dijous ha acabat sense resultats positius. La idea dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, era obtenir un compromís de les patronals, FECIC i ANAFRIC en el sentit que compliran la llei de cooperatives reformada perquè aquest tipus d’empreses apliquin als seus treballadors condicions equivalents al conveni provincial de la indústria càrnia. No ha estat possible, les empreses han afirmat que la reforma afecta les cooperatives i no amb elles.
Els sindicats anaven a la taula sectorial amb l’ànim de trobar mecanismes que permetin trencar amb la pràctica actual en la qual les empreses càrnies contracten les dites falses cooperatives que, al seu torn tenen unes condicions laborals i de salaris molt inferiors a les que marca el conveni. Núria Gilgado, secretària de política sindical de la UGT, present a la reunió explicava que «hem parlat amb les patronals i han fet la impressió de fugir d’estudi». Mentre els sindicats exigien que es complís la reforma de la llei de cooperatives, les organitzacions empresarials s’han tret les puces de sobre indicant que aquests assumptes no van amb elles. La resposta sindical ha estat recordar que són les empreses càrnies les que contracten les falses cooperatives a uns preus molt inferiors als que haurien de pagar als treballadors de la seva plantilla.
Les companyies que contracten falses cooperatives
Per la seva banda, Jesús Ribera, de CCOO, ha explicat: «la posició de les patronals era fer veure que l’assumpte no va amb elles, i nosaltres els hi hem recordat que són les empreses càrnies les que contracten les falses cooperatives i que de vegades són les que són al darrere de les falses cooperatives són les empreses».
Al seu torn, des de la UGT i concretament la Federació d’Indústria, Construcció i Agro (FICA) han assegurat: «no podem permetre que aquestes empreses continuïn mantenint unes pràctiques empresarials fraudulentes i d’autèntic esclavatge per a milers de treballadors i treballadores –la majoria persones immigrants, un grup socialment molt vulnerable i que difícilment actuen en defensa dels seus drets- i que pretenguin vulnerar la llei amb una sensació d’absoluta impunitat».
Els dos sindicats han demanat al departament de Treball que posi en marxa una campanya per controlar amb fermesa que les cooperatives que operen al sector carni i d’escorxadors d’aus i conills modifiquen els seus estatus per adaptar-se a la nova llei, i això significa aplicar als treballadors/socis les mateixes condicions laborals i salarials que als treballadors de plantilla, i que no poden ser unes altres que les recollides al conveni col·lectiu estatal de la indústria càrnia i al conveni col·lectiu estatal d’escorxadors d’aus i conills.
Un altre element en el qual han coincidit CCOO i UGT és posar en marxa campanyes d’informació als treballadors de les empreses càrnies, els de plantilla i els de les cooperatives i falsos autònoms, dels drets que tenen amb la reforma de la llei. Ribera explica que «nosaltres ja estem informant empresa per empresa, i al mateix temps estem recollint dades per si s’han de presentar denuncies davant la inspecció de treball».
Segons un estudi de camp fet per la UGT, una empresa càrnia té, de mitjana, 60 treballadors de plantilla pròpia, 129 de cooperatives, 3 d’ETT i 1 d’empresa multiservei. I que els treballadors de cooperatives cobren fins a un 47% menys i fan fins a un 23% més de jornada que l’establert als convenis sectorials.