Dues agressions a treballadors de Metro durant la vaga de dilluns, 22 de maig, enverinen la negociació del conveni. Els sindicats del ferrocarril metropolità han denunciat que durant l’aturada alguns usuaris van tenir comportaments violents en relació amb els treballadors.
Un dels casos, segons testimonis presencials, va passar a la línia 5 a l’estació de Vall d’Hebron, quan un grup d’usuaris van increpar una treballadora de Metro que estava desallotjant el tren i li van donar cops insults. L’empleada que va tenir un atac d’ansietat i va haver de sortir escortada per agents de seguretat del tren.
El segon cas va passar al Carmel. Sembla que una persona va oblidar un objecte a un tren i quan se li va donar va reaccionar violentament. Va pegar un cop amb un bastó i va agafar del coll a un treballador. Gràcies a la col·laboració de la resta del passatge es va aconseguir reduir l’agressor fins que es va fer càrrec de la situació la policia catalana.
Els dos incidents van passar aproximadament a les 20,40 hores, durant el tercer torn de la vaga de metro, que va començar a les 20,30 hores. En aquest cas el malestar dels usuaris podia ser més accentuat a causa dels serveis mínims més atenuats, el temps d’espera entre tren i tren podia superar els 15 minuts, atès que els serveis essencials implicaven l’obligació de què circulessin 2 de cada 10 combois d’una jornada habitual.
Els fets es van produir durant la vaga dels treballadors de Metro. La reacció d’alguns sindicats com CGT va ser vincular els comportaments agressius d’alguns usuaris amb la posició de la direcció de l’empresa que, en la seva opinió, ha intentat tothora desprestigiar els vaguistes. Fa un temps es van filtrar els salaris que cobrarien els treballadors del transport públic subterrani. Això, segons alguns sindicats hauria tingut com a intenció enfrontar els usuaris amb els treballadors. Cal dir, però que des que es van filtrar els salaris dels treballadors de Metro fins ara han passat molts mesos i que mai la direcció de l’empresa pública es va fer responsable de revelar les dades econòmiques dels treballadors de base de la companyia.
Mercedes Vidal, condemna
Les dues agressions van transcendir a les xarxes socials. La regidora de mobilitat de Barcelona, Mercedes Vidal, responsable política de TMB va emetre un twit que textualment afirma: «Ahir durant la vaga hi va haver agressions i insults a treballadors de #Metrobcn que fan la seva feina i exerceixen els seus drets. Inadmissible». Posteriorment va fer una segona piulada: «TMB sempre ofereix assistència jurídica en casos similars. Gràcies al vigilant i als viatgers que van aturar l’agressor fins a la intervenció dels mossos».
El malestar del comitè de vaga davant dels dos incidents és gran. En aquest sentit, fonts dels negociadors han indicat que en la reunió que es manté per negociar els punts pendents del conveni es demanarà que els responsables polítics de l’empresa facin una declaració pública condemnant les agressions.
Reorganitzar la seguretat
Una segona exigència és que la direcció de la companyia reorganitzi els recursos de seguretat i els mecanismes de retirada dels trens per evitar la repetició de casos com els denunciats.
Tot plegat fa que les difícils converses que es mantenen per pactar el conveni vagin a un ritme més lent del que caldria esperar.
UGT de Catalunya, també present al comitè d’empresa, ha denunciat les agressions, les ha relacionat amb la ineficàcia de la direcció a resoldre el conflicte i ha reclamat que es prenguin les mesures per evitar la repetició d’aquestes situacions i es facin investigacions sobre les causes dels fets.
UGT afirma que a més de les dues agressions de dilluns, les ultimes tres setmanes s’han registrat dues agressions més a treballadors del Metro.