«Estem tips d’esperar un moviment dels empresaris en la mesa de la negociació. Comencem a tensar les taules de negociació per incrementar els salaris», afirmava, Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya i Camil Ros, líder de la UGT de Catalunya. Així volen trencar amb l’actitud de la patronal, CEOE, que consideren que regateja les pujades de sou, tot i la recuperació. l’exigència l’emmarquen els sindicats en la posició ofensiva amb què afrontes la celebració del Primer de maig del 2017.
Els sindicalistes han volgut deixar clara la intenció de les seves organitzacions de recuperar el poder adquisitiu perdut pels treballadors i també els drets arrabassats a conseqüència de les reformes laborals.
Pacheco ha aprofitat la seva intervenció per recordar que l’atur a Catalunya se situa, tot i els anuncis oficials, en el 15,28%. Ha dit també que l’exclusió social supera el 23% i que un 11,5% dels treballadors que tenen feina cobren salaris per sota del llindar de la pobresa. «Tot i el que es diu de l’increment de la riquesa general, el percentatge de persones ocupades està en el 52,5%, molt lluny de l’objectiu europeu del 75% del programa 2020 de la Unió Europea» ha dit el responsable de CCOO.
Pacheco ha fet un especial esment a la situació de les dones, de les quals ha dit que estan agredides especialment per la temporalitat i la parcialitat: «la temporalitat té rostre de dona», ha afirmat.
El secretari general de CCOO s’ha referit a les darreres mesures de la UE en relació amb qüstions com excedència i conciliació. Ha titllat aquests anuncis com a «cosmètics» i ha advocat per la proposta de la Confederació Europea de Sindicats (CES) que ha elaborat un pla que reclama invertir un 2% del PIB europeu en fomentar la reindustrialitzacio i la lluita contra l’atur durant 10 anys.
Tornant a Espanya, el responsable de CCOO de Catalunya ha apressat la patronal CEOE a pactar un increment de salaris que permeti iniciar la recuperació de la capacitat adquisitiva dels treballadors. I ha estat en aquest punt quan ha afirmat que la pressió, si abans no hi ha un pacte global, es durà als convenis col·lectius i les meses de negociació. Tot plegat d’acord amb la línia estratègica del conjunt del moviment sindical de més exigència destinada a recuperar el poder adquisitiu perdut pels treballadors.
Pacheco ha fet especial esment en els pensionistes. Ha culpat el govern central de dèficit dels comptes per finançar la jubilació i ha recordat que la darrera reforma del 2013 afebleix encara més la capacitat adquisitiva dels 8 milions de pensionistes.
En relació amb el govern de Catalunya, el secretari general de CCOO ha posat sobre la taula tres reivindicacions. Una és la reclamació d’un pacte per a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que hauria de superar el problema de fer compatible del cobrament d’aquesta ajuda universal amb el fet de treballar; «perquè ningú pot ignorar la realitat de molts treballadors a Catalunya que no poden viure amb decència amb el seu salari».
En segon lloc Pacheco ha reclamat un canvi de model productiu, que implica posar definitivament en marxa el Pacte Nacional per a la Indústria, «els diners inclosos en els pressupostos, amb 11 milions no són suficients per posar en marxa aquest pla, com tampoc n’hi ha prou amb els 300 milions en avals previstos per l’Institut Català de Finances (ICF)», ha dit el responsable sindical de CCOO.
Finalment, Pacheco s’ha referit al reforçament dels Serveis Públics i concretament al fet que la Generalitat no hagi tirat endavant l’aplicació de l’acord que en l’àmbit estatal han firmat CCOO i UGT amb el govern del PP per reduir els interins a només un 8% del total. En aquest sentit ha reclamat que a Catalunya es faci un pla triennal que integri en el funcionariat fins a 45.000 treballadors que ara són interins. Per tant, ha considerat totalment insuficient la proposta de la Generalitat de fer oposicions per a 7.500 persones aquest any. A més, ha reclamat amb urgència una solució per a les dues pagues extres, del 2013 ui 2014 que la Generalitat deu als seus treballadors.
Ells han sortit de la crisi, nosaltres no
Per la seva banda, Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya, ha començat la seva intervenció afirmant que «ells, els empresaris, han sortit de la crisi, nosaltres no». Ho ha argumentat esmentant la xifra de 8.000 milions d’euros amb què s’han reduït les rendes salarials. Una quantitat que ha anat als comptes de resultats i els beneficis empresarials, ha dit.
Ros s’ha referit a les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), que reflecteixen que aquest any l’ocupació a la indústria s’ha reduït en 20.000 persones i que la població activa ha baixat també en 13.000 persones.
Igual com abans ho havia fet Pacheco, el líder de la UGT, ha carregat durament contra la gestió de les pensions feta pel govern del PP. «Fa temps es qüestionaven les pensions amb l’argument de l’edat dels perceptors, quan el que les posa en perill és el govern del PP», ha dit. I ja entrant en l’anàlisi concreta, Ros ha cridat l’atenció del fet que quan l’economia torna a anar bé els ingressos per pensions van pitjor que abans de la crisi.
Com fa en les darreres intervencions públiques, Camil Ros ha fet una crida a la mobilització. Gràcies a aquesta actitud, ha dit, s’ha aconseguit que a Generalitat estigui negociant la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). En aquest sentit ha fet vots perquè l’acord definitiu es tanqui abans de la fi del maig vinent.
En l’àmbit salarial el líder de la UGT ha considerat que també està a prop un acord d’increment salarial que es negocia amb la CEOE en l’àmbit estatal. En la seva opinió el pacte hauria d’acostar-se a una pujada del 3%, i si s’aconsegueix, hauria estat fruit, un altre cop, de la mobilització. Però, ha considerat que l’increment no podrà esperar que els empresaris hi donin el vistiplau: «tensarem les taules de negociació, no esperarem fins que els empresaris vulguin», ha dit.
Tant Camil Ros, com Javier Pacheco han fet una crida a la participació massiva a la manifestació del Primer de Maig , que han emmarcat en l’exigència de la derogació de les reformes laborals. «S’han de tornar a veure els carrers plens de gent. Ens voldrien en la individualitat però nosaltres, el moviment sindical hi hem de ser per mostrar clarament que estem a l’ofensiva per recuperar els valors de treball digne, que permeti als treballadors arribar amb decència a fi de mes», ha dit Ros.