UGT de Catalunya considera que les dades de l’atur registrat corresponents al març no poden valorar-se com a positives. Afirma el sindicat que el mes passat és tradicionalment benèvol pel que fa a la reducció de les llistes de desocupats.
Les dades proporcionades pel ministeri d’Ocupació i Seguretat referides a Catalunya mostren un descens de l’atur de 6.325 persones menys que el mes anterior (-1,40%) i 53.974 persones menys que ara fa un any (-10,79%).
Per províncies, l’atur baixa a totes les províncies a excepció de Lleida, on s’ha incrementat en 110 persones (+0,47%) i 23.584 persones en situació d’atur.
A Barcelona: ha baixat en 2.772 persones (-0,84%) 325.727 persones en situació d’atur.
A Girona: 1.891 persones menys en atur (-4,25%), i 42.560 persones en situació d’atur.
A la demarcació de Tarragona: 1.772 persones menys en situació d’atur (-3,17%) i 54.146 persones aturades.
El mes passat, l’atur es va reduir més entre els homes que entre les dones. A finals de març hi havia 3.743 homes menys en situació d’atur (-1,82%), per 2.582 dones menys en situació de desocupació (-1,04%). Respecte a l’atur registrat d’ara fa un any, aquest s’ha reduït: un 13,88% en el cas dels homes (32.451 aturats menys) i un 8,09% en les dones (21.523 dones aturades menys).
Si es mira l’edat dels demandants de feina, es pot veure que el nombre de persones menors de 25 anys desocupades es va situar en 31.568 joves, 165 joves menys en situació d’atur que el mes anterior (-0,52%). Respecte a l’any passat, el nombre de joves en situació d’atur s’ha reduït en un 5,59%, amb 1.869 joves menys aturats.
UGT observa també l’afectació de l’atur entre les persones estrangeres que són ara 89.222 en situació de desocupació, 606 persones menys que el mes anterior (-0,7%) i un 11% respecte al mateix període de l’any anterior. Cal dir que les persones estrangeres representen el 20% de l’atur registrat, afirma el sindicat.
Valoració
El març acostuma a presentar reducció del nombre de persones en situació de desocupació, increment de la contractació i de l’afiliació a la seguretat Social, associat a la proximitat a la Setmana Santa i a l’inici del bon temps, afirma el sindicat. Però al mateix temps remarca que «la temporalitat creix més que la contractació indefinida i la protecció per desocupació s’està reduint: en aquest sentit aquest mes la taxa de cobertura de prestacions cau gairebé en dos punts percentuals i les persones que cobren una prestació màxima de 426 euros o no cobren res s’ha incrementat en gairebé 1,5 punts percentuals».
Alternatives
El sindicat remarca, mes a mes, les seves alternatives per redreçar la situació que afecta la desocupació.
Així, reclama la derogació immediata de les darreres reformes laborals imposades.
L’impuls de mesures actives urgents per fomentar el creixement econòmic i un nou model productiu que generi més ocupació i de qualitat.
L’aplicació del conveni de sector a les persones treballadores contractades per empreses de serveis integrals per tal d’evitar “l’explotació laboral legal” de treballadors i treballadores.
La persecució del frau en la utilització de la contractació temporal amb conseqüències econòmiques dissuasives d’aquesta mala praxi.
L’increment de les mesures de control de la contractació i invertir recursos al Cos superior d’inspectors de Treball i Seguretat Social.
L’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins al 60% del salari mitjà, tal com marca la Carta Social Europea, situant-lo en 1.000 euros.
I També destinar més recursos a les polítiques actives d’ocupació i reforçar els serveis públics d’ocupació.