L’acord entre el Govern central i els sindicats CCOO i UGT té a Catalunya molts serrells pendents. Com es reposen els funcionaris jubilats o quina és la taxa de precarietat sobre la qual aplicar el pla són els principals. En aquest sentit, la diferència entre el que entenen els sindicats catalans com a compliment del pacte i la visió que en té la Generalitat dista pel cap baix en 15.000 llocs de treball. Un altre punt és si en la xifra global s’hi han d’incloure o no les 7.000 places incloses en els pressupostos de la Generalitat.
Entre les tres forces sindicals presents a la mesa de la funció pública hi ha consens a considerar que el la disminució de la precarietat en l’administració catalana ha de basar-se en les xifres de persones que com a interins ocupen tasques pròpies de funcionaris. En aquest còmput hi ha tant els treballs estructurals com els que substitueixen temporalment treballadors públics. Això sumaria els 45.000 fixats per CCOO i sobre el que coincideixen a grans trets, tant la UGT de Catalunya, com CATAC.
Xifres concretes
Xesús González, de CCOO fa els comptes amb detall: “hi ha 36.628 persones que fan tasques d’estructura a la Generalitat com a interines. A aquestes cal sumar 11.802 persones que hi són com a personal laboral. Totes cobreixen vacants estructurals” i aquí caldria sumar un personal eventual fixat en un 6,4% de la plantilla de la Generalitat.
Encarna Fernández, secretària general de la FeSP-UGT de Catalunya assegura que “al sector públic depenent de la Generalitat hi ha, ara com ara, uns 48.000 treballadors i treballadores en condicions de temporalitat d’un total aproximat de 200.000 empleats, el que representa prop d’un 32% del total» Sobre aquesta xifra caldria fer el càlcul per deixar la precarietat en un 8%.
On no hi ha acord entre els sindicats és a considerar si l’oferta pública d’ocupació firmada entre el ministre Cristóbal Montoro i els sindicats inclou o no els 7.000 llocs de treball que es crearan a la Generalitat i que estan inclosos en els pressupostos del 2.007. Fernández, per UGT entén que aquesta és: “una oferta d’ocupació pública extraordinària, ha de quedar al marge de les ofertes proposades pel president Carles Puigdemont fa uns mesos”. González, de CCOO creu que els 7.000 llocs de treball esmentats estan inclosos en la xifra global, que la Generalitat ha filtrat situant-la en 30.000 llocs de treball i que els sindicats voldrien que com a mínim fossin 45.000 llocs de treball».
Serrells pendents
González assegura que la xifra de 30.000 llocs de treball per Catalunya «queda curta», perquè no inclou les previsions de baixes vegetatives que es produiran en els anys en què s’ha d’aplicar l’acord estatal. Recorda que els últims anys no s’han produït prou incorporacions de treballadors per cobrir les jubilacions. Per la seva banda, Fernández puntualitza que substituir treballadors interins per funcionaris després de les corresponents oposicions no té per què ser més car. Els contractats han de cotitzar a la Seguretat Social, mentre que els funcionaris tenen un altre règim mutualista, que surt més bé de preu a l’Administració.