Un grup de treballadores de la cooperativa Suara, que realitzen l’atenció domiciliària per compte del Consell Comarcal de l’Alt Empordà han fet una protesta davant la seu de l’entitat pública. Es queixen que l’empresa no compleix el conveni. L’acció segueix a un intent de conciliació al Tribunal Laboral de Catalunya (TLC). Les empleades reclamen que l’empresa els pagui el temps de desplaçament entre diverses localitats de la comarca en la qual treballen. Això, segons Xavier Casas, responsable de la UGT a les comarques de Girona, «està clarament contemplat en el conveni», però la societat el paga. De fet, indirectament es reconeix aquesta circumstància perquè l’empresa sí que paga el quilometratge a les seves treballadores.
L’acció de les treballadores l’han desenvolupat una desena de sindicalistes, tot i que l’empresa ocupa en la feina objecte de la protesta un total de 42 persones.
El sindicat després de plantejar a la societat una possibilitat d’entesa sense haver de recórrer a la via judicial, ha presentat una denúncia. A més, s’ha plantejat la convocatòria d’una vaga si no es resol la situació.
El cas es complica perquè el titular del servei és el consell comarcal. La institució pública té en marxa una licitació, cosa que fa més difícil trobar una solució.
Casas explica que «nosaltres hem parlat amb el consell i també vam poder parlar amb Suara. La conclusió és que es passen el problema d’un a un altre». En tot cas, el sindicat té clar que tant l’empresa que aspira a la concessió: Artris, com Suara han de saber que hi ha el problema denunciat i que això, si de cas s’hauria d’incloure en les condicions de l’adjudicació.
Altres fonts del sindicat expliquen que des de la firma del conveni, el 2015, mai s’ha complert l’acord. Tot i això, el fet de no computar el temps de desplaçament perjudica de manera gran les treballadores, perquè en algunes ocasions si es compta aquest temps, la seva jornada passa de mitja a completa, amb les consegüents conseqüències en les cotitzacions socials.
Aquest diari ha pogut parlar amb Suara. La cooperativa comenta que la situació corresponent al temps de desplaçament es va heretar de l’anterior concessionari. “Durant aquest temps hem intentat solucionar aquest punt, però no ens hem sortit” explicava el portaveu de la societat. Aquesta seria una de les motivacions que explicarien que l’empresa no hagi continuat aspirant a la concessió. Suara insisteix a explicar que “mantenim oberta una via de negociació amb la UGT i esperem arribar a un acord”, en relació amb el temps de desplaçament. En tot cas, una interpretació que fa l’empresa de la norma inclosa en el conveni és que si legalment correspon, hauria de pagar només l’última anualitat.