La batalla per evitar que les empreses multiservei es converteixin en mecanismes de devaluació salarial arriba al Parlament espanyol. Una moció sense valor legislatiu presentada en la present legislatura instava a canviar la normativa de les empreses multiservei. Hi van votar a favor el PSOE, el grup Parlamentari d’Unidos Podemos i els seus aliats territorials; el d’Esquerra Republicana, el del PNB i el Grup Mixt. Ciudadanos es va abstenir i només va votar en contra el Partit Popular (PP).
Les empreses multiservei sorgeixen de les possibilitats que dóna la Reforma Laboral. Es tracta d’empreses que assumeixen l’externalització de part de l’activitat d’una altra companyia. Això, com ha passat en el cas de les cambreres de pis de l’hotel Hilton Diagonal Mar, fa possible que la neteja de les cambres la facin treballadores que no formen part de la plantilla de l’hotel. Com la reforma laboral dóna preeminència als convenis d’empresa sobre els sectorials, es pot donar el cas que una cambrera de pis que treballi per un hotel cobri, si se li aplica el conveni sectorial, poc més de 1.200 euros bruts mensuals. Però si se li aplica el conveni de l’empresa multiservei, el salari superarà de poc els 650 euros.
Contra aquesta pràctica, que precaritza sense remei la situació laboral de moltes persones i que ataca al principi d’igual treball, igual salari, els sindicats han actuat en el front legal. De manera coordinada, CCOO i UGT en l’àmbit estatal van presentar denuncies als tribunals laborals contra els convenis d’empresa de companyies multiservei que, en la seva opinió, eren una simulació. Fruit d’aquesta activitat les autoritats judicials van deixar sense efecte 43 convenis d’àmbit espanyol, xifra que ara ha pujat fins als 49 convenis, segons Ramon Gonzàlez, de CCOO.
De manera paral·lela i confiant en el fet que la majoria parlamentària definitivament ha canviat, es va plantejar un canvi legal. La iniciativa la va prendre el PSOE. El 9 de setembre de 2016 el partit va presentar una proposició de llei per canviar l’article 42.1 de l’Estatut dels Treballadors. Un element clau recollit en la proposta és que en cas de subcontractació de personal a una empresa multiservei, les condicions laborals i salarials seran les mateixes que tenen els treballadors de l’empresa que contracta. S’elimina, doncs, la consideració que el conveni d’empresa és el decisiu. Així doncs, seguint l’exemple del cas de les cambreres, si, aprovada la reforma, es contractessin treballadores d’una empresa multiservei, les condicions laborals d’aquestes treballadores serien les que tenen les operàries que netegen cambres i que formen part de la plantilla de l’hotel.
Com que el 27 de febrer passat va acabar el període en què els grups parlamentaris poden presentar esmenes, de la lectura de les aportacions es veurà si es manté o no el contingut de la reforma. La idea dels sindicalistes que vetllen a l’ombra perquè el canvi sigui un fet és aconseguir que cap dels grups polítics que van donar suport a la moció canviï d’opinió. Fonts consultades de la UGT miren amb especial atenció el que pugui fer el PDCAT, integrat al grup mixt. No es pot oblidar que CiU va votar favorablement la reforma laboral de la qual van nàixer les empreses multiservei.
A més de veus sindicals i polítiques és interessant veure què diuen les patronals. L’extensió de les empreses multiservei ha fet que es donin situacions de competència deslleial entre empreses i moviments favorables a una regulació diferent de l’actual.
Josep Gonzàlez, president de Pimec manifestava el 28 de febrer passat ser conscient de les distorsions creades al mercat de treball arran de l’entrada de les empreses multiservei amb conveni propi en els processos de subcontractació.
El directiu empresarial es mostrava contra la proposició socialista, que planteja en concret que si l’activitat de l’empresa subcontractada coincideixi en part o en algunes de les activitats de l’empresa contractista s’apliquin les condicions previstes en el conveni col·lectiu de l’empresa contactant.
La posició de la patronal l’ha fet arribar als diferents grups polítics. Defensa una reforma legislativa que corregeixi la situació actual, però assegura que el canvi proposat per la proposició socialista “crearia inseguretat en el mercat de treball”.
La patronal busca una tercera via
Pimec proposa corregir les distorsions actuals fent que en una futura llei el conveni que hauria de regir en cas de contractació d’una firma multiservei fos el de sector i no el de l’empresa contractada. Marca, doncs, una tercera via entre la proposició del PSOE i la realitat actual.
El que sembla imparable és un moviment per corregir la situació de les empreses multiservei. La permissivitat legal a aquesta pràctica ha fet que, de la nit al dia, es creïn gegants en aquest sector amb milers de treballadors en nòmina. Mentre això passa hi ha debat en diferents fronts. I el legislatiu en serà un. Mostrarà si hi ha consens per humanitzar les relacions laborals després d’anys de degradació que han dut a la desesperació centenars de milers de treballadors que en les circumstàncies actuals tenen feina però no poden viure-hi.
Tant si la iniciativa legal tira endavant o no, els sindicats pensen seguir amb les seves campanyes com el que diuen que és explotació laboral permesa per una llei feta a mida.