Comissions Obreres (CCOO) usarà la defensa del sistema públic de pensions com a ariet per esberlar la política del Partit Popular en matèria social. Aquesta actuació forma part del full de ruta que el sindicat preveu per l’any vinent. En aquesta línia es prepara tant en l’àmbit català com en l’estatal una consulta interna a la militància.
“Si el Govern estatal fa alguna cosa estranya en pensions haurem de respondre” ha dit Gallego, que ha realitzat dijous, 22 de desembre, la tradicional trobada amb els mitjans de comunicació per valorar l’exercici de 2016.
La defensa del sistema de pensions ha protagonitzat bona part de la intervenció de Gallego. “no és que no sigui sostenible, el que ha passat és que ha estat mal gestionat pel PP”, ha indicat. Per millorar la situació ha plantejat accions com desfer els topalls per als salaris de més de 40.000 euros l’any, cosa que aportaria entre 300 i 400 milions anuals. A més, planteja pagar les polítiques actives d’ocupació amb càrrec als pressupostos de l’Estat o que l’Administració pública es faci càrrec de les despeses de gestió de la Seguretat Social, que ara es financen amb càrrec a les pensions.
CCOO ha constatat que “alguna cosa ha canviat, com ho explica el fet que al Congrés es derogui, per exemple l’article 42.1 de l’Estatut dels Treballadors que feia possible la subcontractació fruit de la reforma laboral”. En aquest sentit ha considerat que el fet esmentat és significatiu d’un nou temps en el qual l’executiu espanyol haurà de tenir en compte tant la resta de forces polítiques com les organitzacions sindicals i socials.
En la mateixa línia, Gallego ha considerat que tot i que no figura en es pressupostos de 2017, la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) s’haurà de negociar amb el govern de Catalunya, “almenys s’haurà d’aconseguir una dotació inicial per posar-la en marxa”.
Només un 1,5% no té conveni
El líder de CCOO ha fet una valoració positiva de la gestió feta pel sindicat. Un 86% dels treballadors catalans treballen amb la protecció d’un conveni sectorial, dels quals un 80% és un conveni català, ha dit. En la banda contraria ha afirmat que només un 1,5% del cens laboral català no té conveni: “són 33.000 persones i és un problema que hem d’anar resolent”, ha dit.
L’any 2017 la negociació col·lectiva s’encara amb l’objectiu aconseguir una pujada salarial d’almenys l’1,5%. “En tot cas hi ha consens, també entre l’empresariat, que la moderació salarial no serveix per res”, ha assegurat Gallego.
En l’àmbit intern, Gallego s’ha felicitat per la recuperació de l’afiliació de CCOO., En aquest sentit ha afirmat que es comença a superar el descens que va patir fins a 2012. “L’altre dia el responsable del Baix Llobregat ens informava en un sopar que el saldo era positiu en l’últim any en 232 persones”, ha dit, com a exemple de la represa.
En relació amb la cimera convocada pel president Puigdemont amb les forces polítiques i socials , Gallego ha reclamat que de la trobada en surti la “màxima unitat política i social” en favor de trobar una solució política a Catalunya que hauria de desembocar en una consulta o referèndum”. S’ha manifestat en contra d’anar a la trobada a fer d’acompanyants d’una política feta en favor d’interessos polítics d’algú. Al respecte ha reclamat “un referèndum amb garantides de resultats aplicables”. Però contra s’ha manifestat contrari a “privatitzar la negociació”. Ha deixat clara la seva opinió en el sentit que un referèndum unilateral “no superaria el conflicte, el mantindria”. Davant d’aquesta disjuntiva, CCOO, opta per “eixamplar el ventall de la unitat política i social” en favor d’una consulta que tingui resultats: “no estem per organitzar un nou 9-N”, ha assegurat.