El tercer trimestre d’aquest any a les aules de Barcelona Activa un total de 160 persones emprenedores i representants de cooperatives, entitats socials i altres iniciatives socioempresarials han rebut formació o han realitzat activitats vinculades amb l’Economia Social i Solidària (ESS). Aquest tipus d’ensenyament ha passat a formar part de l’oferta estable de l’agència municipal. L’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona considera estratègica la promoció d’allò que anomena economia plural, és a dir, un tipus d’activitat que té la persona en el seu centre i que engloba des del cooperativisme, les societats laborals, fundacions i iniciatives socialment responsables.
El tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello ha informat, en roda de premsa, de la creació de la nova oferta formativa dirigida especialment al món de l’ESS. El responsable municipal ha emmarcat les accions en el pla d’impuls de l’ESS que ha dissenyat el consistori per al període de 2016 i 2019.
En l’àrea de formació lligada a Barcelona Activa, Pisarello ha desvelat que durant el 2016 s’han invertit 1,6 milions en diferents accions, mentre que per al 2017 es preveu incrementar l’aposta fins als 2 milions d’euros.
Una cosa que es vol des de Barcelona Activa és fer evident a les persones emprenedores és que hi ha diversos models a partir dels quals tirar endavant els seus projectes. Per aquest motiu habilitaran punts d’informació sobre ESS a l’Oficina d’Atenció a les empreses i al Centre per a la Iniciativa Emprenedora. Aquestes dues actuacions són proves pilot que es poden aplicar a les instal·lacions de Barcelona Activa que hi ha als districtes de Barcelona.
Dins del pla d’Impuls de l’ESS, en el tercer trimestre de l’any vinent es posarà en marxa “El Far” ubicat a la Barceloneta, que es vol convertir en l’espai de referència de Barcelona Activa, des d’on impulsar la innovació socioeconòmica, ha explicat Pisarello.
Junt amb la creació d’infraestructures es posaran en marxa tres programes específics dins de l’oferta formativa.
Es tracta de programes integrants de formació i acompanyament. El primer és “Construïm en femení Altres Economies” i està dirigit a donar suport a la creació per part de dones d’empreses com cooperatives o altres figures solidàries.
El segon programa duu com a nom “Camí de la solidesa”, pensat per millorar i afermar la viabilitat dels projectes que ja estan engegats.
“Comunificadora”
Finalment, es poarà en marxa la iniciativa coneguda com a “La comunificadora”, destinada a impulsar projectes d’economia col·laborativa, des del punt de vista procomú. Això vol dir que les actuacions han de tenir un vessant d’aportació al bé comú. En aquest sentit, inclourà sessions formatives, sobre models de negoci, noves formes de finançament alternatiu, formes jurídiques i habilitats emprenedores. Es vol impregnar el pla de negoci de les noves empreses de manera que s potenciïn actuacions amb impacte social i ambienta.
Per al pla de “la comunificadora” s’ha seleccionat 15 projectes d’un total de 30 propostes inicials, que participen en la primera edició.
A la presentació de l’oferta formativa també hi ha pres la paraula Jordi Via, Comissionat de l’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona. Ha vinculat l’esforç en la formació en aquest àmbit amb el pla d’impuls de l’ESS que pretén potenciar aquest sector a Barcelona, on hi ha 53.000 persones ocupades en entitats del tercer sector, societats laborals, cooperatives i iniciatives d’economia comunitària. Hi ha també unes 500.000 persones que són sòcies de cooperatives de consum i 113.000 mutualistes.
El pla d’impuls, ha dit Via, suposarà destinar 5,3 milions durant l’any 2017. D’aquesta xifra 2,8 milions correspondran a despesa corrent i la resta, 1,2 milions, a inversions. El pla preveu una despesa en el conjunt de la legislatura de 24,5 milions. En conjunt i desglossat en apartats, 16 milions es destinarien a despesa corrent i 8,5 a inversions.