Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Diversos col·lectius, sindicals i ciutadans, s’han concentrat durant el matí d’aquest dilluns, 12 de novembre a les portes del servei de Conciliació del Departament de Treball de la Generalitat de Barcelona per donar suport a les cambreres de pis de l’Hotel Hilton Diagonal Mar de Barcelona , que han denunciat a l’empresa per cessió il·legal de treballadores. Després de la trobada, que no ha donat fruits, les cambreres denunciaran l’hotel per cessió irregular i també per quatre acomiadaments que consideren que són represàlies.
La denúncia l’han presentat 10 de les 30 empleades d’aquest servei. D’elles quatre han cessat en el treball, segons els sindicats han estat acomiadades per protagonitzar la protesta i segons l’empresa per finalització del seu contracte.
L’hotel és un dels més luxosos de Barcelona. Tenen 150 treballadors i treballadores. Des que va ser obert fa 8 anys la tasca de la neteja d’habitacions s’ha encomanat a l’empresa de multiserveis External Outsourcing Elosa.
Carlos Torrubia, president del comitè d’empresa de l’hotel i membre d’UGT ha mostrat la seva solidaritat amb les cambreres acompanyant-les en les gestions realitzades prèviament amb l’empresa. Tot i això, la denúncia l’han presentat les treballadores al marge de qualsevol organització, encara que a les portes del local on s’ha realitzat la mediació hi havia representants d’UGT, CCOO, Les Kellys i altres organitzacions ciutadanes.
L’Hotel Hilton ha manifestat a Torrubia que les condicions salarials de les treballadores són equiparables a les de la cadena. A unes i altres se’ls paga el conveni provincial d’hostaleria. Però, des del col·lectiu de netejadores d’habitacions es puntualitza que la veritat és que no gaudeixen dels dos dies de festa que marca el conveni, treballen fins a 12 dies seguits i les seves jornades laborals són una mitjana de dues hores superiors a la jornada que els correspon (amb la consegüent repercussió en vacances, indemnitzacions, atur). També es queixen que algunes cambreres tinguin fixades jornades de sis hores diàries quan el conveni les situa en 8 hores. A tot això cal sumar la precarietat. Algunes de les netejadores fa fins a tres anys que encadenen contractes d’obra i servei, tot i ser indefinides de facto, afirmen El resum per al president del comitè d’empresa és que “l’empresa diu que els correspon el conveni d’hostaleria, però hem constatat que Elosa no l’aplica”.
Les empreses de multiservei, com External Outsourcing Elosa, han crescut gràcies a les facilitats que els ha donat la reforma laboral. El canvi legal fa possible que una empresa subcontracti part del seu procés productiu a una segona companyia. També permet que quan es poden aplicar dos convenis col·lectius, el de branca i el d’empresa, prevalgui el d’empresa. Això ha suposat que la majoria de les empreses multiservei tinguin uns acords col·lectius amb uns salaris que amb prou feines superen el mínim legal i tenen també condicions de treball amb menys drets que les previstes en els respectius convenis de branca.
De la reunió en el centre de mediació de la Generalitat no ha sorgit cap acord, amb el que la denúncia seguirà el seu curs judicial. I darrere d’aquesta denúncia, les cambreres de pis que l’han protagonitzat, anuncien altres com la corresponent a les quatre baixes comunicades per l’empresa que elles consideren que són acomiadaments improcedents. El proper pas poden ser concentracions a les portes del luxós hotel per exterioritzar la situació, afirmen aquestes treballadores, que asseguren haver perdut la por.