L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha decidit declarar nul el procés de licitació del Nitbus. Ara la tramitació s’haurà d’iniciar des de zero, segons ha informat la UGT de Catalunya que vincula la decisió de l’organisme oficial a la lluita del comitè d’empresa de TUSGSAL, empresa que actualment ostenta la concessió, contra una adjudicació que podia afectar 163 llocs de treball que actualment realitzen el servei.
La decisió d’anul·lar el procés i tornar-lo q començar des de zero es fonamenta en dos informes emesos que indicaven que l’adjudicació no s’havia produït seguint els tràmits fixats per la llei, entre altres no es va publicar en el Diari oficial de les Comunitats Europees. Això feia suposava que el principi d’igualtat entre les empreses que concursaven no fos respectat El primer dels informes el va fer la junta consultiva de contractació administrativa de la Generalitat. Abans, un altre informe encarregat per l’empresa concessionària al Bufett Cuatrecasas afirmava també que el procés s’havia fet irregularment.
El comitè d’empresa de TUSGSAL, una societat anònima laboral,amb 780 operaris que té la seva seu a Badalona, considera que en la nova convocatòria podrà concursar en igualtat de condicions que altres empreses que havien presentat ofertes.
Amb la decisió de l’AMB els treballadors de l’empresa de Badalona veuen com torna a començar un procés que va causar una forta mobilització quan es va filtrar que la multinacional ALSA era la concessionària del servei. El juliol passat membres del comitè d’empresa de TUSGSAL, i la secció sindical d’UGT a l’empresa es van tancar a la seu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), i més tard es van concentrar davant la seu de Barcelona en Comú, reclamant que el procés es tirés enrere per falta de garanties.
El febrer del 2015 els treballadors de TUSGSAL ja es van mobilitzar. El motiu va ser la inadmissió a tràmit d’un recurs presentant des de la societat badalonina en defensa de la concessió, valorada en 106 milions. En aquell moment s’argumentava que no l’empresa no havia acreditat disposar d’uns terrenys on havien de situar-se unes noves cotxeres a Sant Adrià del Besòs.
Fruit de la protesta es va apel·lar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per que aturés el concurs ja que es considerava que l’exclusió no era correcta. El juliol de 2015 el TSJC va decidir tirar endavant, tot i no accedir a aplicar unes mesures cautelars.