Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les organitzacions convocants de la manifestació del 19 de novembre a Barcelona en favor d’uns pressupostos més socials escalfen motors. CCOO, UGT i USOC, però també organitzacions com Marea Blanca, de sanitat; Renda Mínima d’Inserció, o les organitzacions de defensa de l’ensenyament públic i de qualitat. Totes aquestes entitats han fet un pilar de 3 per reclamar que els pròxims pressupostos millorin l’aposta per lluitar contra la crisi. I, segons afirmen això es pot fer ara.
Patrícia Cantarell, de la plataforma pobresa zero ha estat l’encarregada de repassar les propostes concretes:
Recuperar l’impost de successions, incrementar la fiscalitat de les rendes altes, incorporant trams a partir de 60.000 euros.Augmentant la progressivitat de l’IRPF, reduir l’import exempt de l’impost de patrimoni.
Crear un impost sobre pisos buits. Derogar els avantatges fiscals als casinos i activitats vinculades al joc.
Donar més recursos a l’Agència Tributària de Catalunya per a lluitar contra el frau fiscal.
Renegociar el deute amb la banca per rebaixar així els interessos fins a reduir-los al nivell dels rèdits que cobra el Banc Central Europeu
Creació de noves figures impositives a través de la fiscalitat ambiental.
Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, s’ha referit en concret al projecte de pressupostos de la Generalitat: “del qual només coneixem el que s’ha publicat als mitjans de comunicació”, ha dit. Sigui com sigui, s’ha mostrat convençut que Catalunya té prou competències en matèria fiscal com per fer un major esforç en matèria d’ingressos que permeti fer un altre tipus de pressupost”. L’objectiu és plantar cara a les retallades dels últims anys, ha dit.
Els nous comptes, ha dit el líder de CCOO poden combatre “ja avui, la situació d’emergència social, poden ajudar a crear ocupació de qualitat a partir de la reactivació econòmica. Per aconseguir-ho ha reclamat que les rendes més altes paguin el que els pertocaria. “A Catalunya les rendes més altes, les que superen els 60.000 euros són les que menys gravades estan en el conjunt de l’Estat espanyol i les més baixes són les que més gravades estan”. També ha parlat de l’impost de successions, que “es va retallar durant els anys més durs de la crisi, es va regalar a les grans fortunes prop de 800 milions d’euros, i en aquests moments hi ha 580 milions d’euros que es podrien ingressar només fent un retoc en l’impost de successions”, ha destacat.
Sense línies roges
Per la seva banda, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros ha afirmat que “dels pressupostos tenim alguna notícia en relació amb la setmana passada. Nosaltres el que demanem és que en aquest debat sobre els pressupostos és que escoltin també les organitzacions socials, que estem agrupades, unides i tenim propostes”. Ros ha explicat que en un moment d’emergència social com el que es viu a Catalunya l’opinió de les organitzacions socials hauria de ser tinguda en compte”. I ha posat algun exemple: “amb el retoc de l’impost de successions segurament tindríem diners per a la renda garantida que s’està negociant en aquests moments al Parlament. Amb menys bonificacions en els impostos de la Generalitat “podríem tenir més diners per a foment de l’ocupació i i cal també, ha dit, ” aquests pressupostos facin una aposta publica contra la precarietat laboral. Amb exemples com un compromís que en les contractacions públiques no es facin servir empreses multiservei”. Ros ha estimat que s’obre un període en què puguin participar les organitzacions socials”.
Ros s’ha mostrat obert a discutir-ho tot, contraposant la seva posició amb la del grup polític Junts pel Sí, que va posar línies vermelles: “jo que sóc roig, no crec que en aquest debat calgui posar línies vermelles”, ha dit.
Els dos sindicalistes s’han mostrat d’acord en la necessitat que els pressupostos compleixin amb la resolució del Parlament de Catalunya sobre emergència social i també sobre educació, que han recordat que la llei catalana fixa la dotació en el 6% del PIB.
Per la seva banda, Maria Recuero, secretaria general de la USOC ha indicat que “queda clara que a aquesta manifestació s’hi ha d’anar, perquè toca. També creiem que s’ha de fer un abans i un després d’aquests pressupostos. Ha arribat un moment en què la situació social no es pot mantenir. El Govern ha d’escoltar les propostes que portem com a sindicats i entitats socials, i el que cal és sortir junts i lluitar”.