La reforma laboral ha fet que empreses que amb una cartera de grans comandes i bones perspectives puguin realitzar retallades de personal de manera gairebé continuada i sense que calgui arribar a acords amb els treballadors.
Audingintraesa és una empresa d’enginyeria que havia arribat a tenir abans de la crisi 450 treballadors, la majoria de gran qualificació professional. El principal centre productiu estava a Barcelona, però en tenia un a Madrid i també delegacions a Mèxic, Brasil i Emirats Àrabs. Ara aquesta empresa ben just supera el centenar d’empleats, concretament 107. En els últims anys, sota el paraigua de la reforma laboral l’empresa ha fet dos ERO i un Expedient de Reducció temporal d’Ocupació (ERTO). Amb aquestes mesures s’ha rebaixat el nombre d’empleats, però, segons sospiten a CCOO, la feina s’ha seguit fent perquè, paral·lelament s’ha incrementat la subcontractació.
Les reestructuracions pel denominat article 41 de la reforma laboral poden arribar a ser un vestit a mida de les empreses. Per motius organitzatius o econòmics les direccions poden aplicar mesures dràstiques sense que calgui l’acord dels treballadors. Igual que altres tràmits nascuts de la llei que va provocar dos vagues generals, l’empresa només ha d’obrir un període de consultes i al final d’aquest període tant si hi ha acord com no, aplica els canvis que vol.
En el cas d’Audingintraesa la primera reunió del procés de consultes sobre l’aplicació de l’article 41 es va celebrar dilluns, sense acord. Perquè el lector es faci una idea de la duresa de les situacions de què es tracten, en l’anterior ERO es van pactar unes mesures que implicaven una reducció salarial equivalent a una mitjana del 20%, amb més afectació per als que més cobren. En el document s’especificava que transcorregut un període de temps que acabava ara aviat, l’empresa tornaria a pagar els salaris sense les retallades. Però abans que passés això s’ha presentat una nova reestructuració pels esmentats motius organitzatius i econòmics que deixa sense efecte el tracte i a més posa en perill els salaris ja retallats, segons fonts sindicals.
Les queixes dels treballadors, tenen a veure amb dues idees. Una, elemental, les retallades de personal i salarial que no fan res més que afeblir l’estructura d’una companyia que té com a principal capital el coneixement dels seus professionals. La segona consisteix a considerar que la pèrdua d’efectius llastra el futur de la companyia, que depèn, cada cop més d’empreses subcontractades més d’acord amb el preu que a la qualitat de la seva producció.
Els treballadors no volen agreujar la situació, però sense esmentar els noms concrets dels projectes, parlen de grans obres emblemàtiques per a Barcelona, que realitza la seva companyia, una empresa que veuen cada cop més dèbil estructuralment pel que consideren que és una política empresarial que pensa més en el resultat econòmic a curt termini que en un creixement sostenible.
Al comitè d’empresa, de nou representants de CCOO, hi ha la sospita que darrere del canvi estratègic de l’enginyeria només hi hagi un interès d’aconseguir beneficis a curt termini. I vinculen el canvi d’estratègia amb l’entrada en el capital d’un fons d’inversió com Suma Capital que, curiosament en la seva pàgina web publicita la seva aposta per sectors emergents com el medi ambient.
L’any 2013 Suma Capital es mostrava orgullosa del fet que la seva participada, Audingintraesa aconseguís una comanda crítica als Estats Units consistent a instal·lar una planta de tractament d’aigua en una central termosolar als Estats Units, per valor de 20 milions d’euros. La comanda tenia dos anys de durada i 20 milions de pressupost. Llavors l’enginyeria era la més gran de Catalunya amb 25 milions de facturació i 225 operaris. Uns anys més tard la plantilla s’ha reduït a la meitat i el salari que cobren els que resten també ha baixat. I això, malgrat mantenir comandes importants que, segons sospiten a CCOO se subcontracten.