Els sindicats CCOO, UGT i USOC convoquen una manifestació el 6 d’octubre a Barcelona, dia en què internacionalment es commemora la jornada pel treball digne. Els secretaris generals, Joan Carles Gallego, Camil Ros i Maria Recuero, respetivament, han coincidit en roda de premsa de presentació de la manifestació convocada per les tres organitzacions el 6 d’octubre a Barcelona.
“Si abans de la crisi la jornada per al treball digne s’adreçava fonamentalment a mostrar la solidaritat amb els treballadors dels països on es donaven situacions flagrants com el semiesclavatge, ara els motius els tenim aquí” han coincidit a valorar els tres líders.
La manifestació d’aquest any a Barcelona té tres grans temes: seguir reclamant la llibertat sindical, lluitar contra el nou fenomen de la pobresa laboral i instar les autoritats a derogar la reforma laboral.
Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, ha manifestat que hi ha moltes persones que tot i tenir feina no poden viure del que cobren, és el fenomen de la pobresa laboral. També ha recordat que a Catalunya la llei que ha de crear la Renda Garantida de Ciutadania fa dos anys que està encallada al Parlament. En tercer lloc ha esmentat un altre punt que fa que la mobilització sindical si
El responsable de CCOO ha posat de manifest que a recordat els casos en què hi ha treballadors encausats per exercir els drets sindicals, cosa que fa que en ple segle XXI aquest drets s’hagin encara de reclamar. També ha parlat Gallego de la precarietat laboral, que fa que la incertesa llasti el futur especialment dels joves. Per això ha reclamat, un cop més la derogació de la reforma laboral.
Gallego ha indica que a Catalunya un 25% de la població està per sota del llindar de la pobresa, que hi ha 100.000 llars sense cap ingrés i que més del 50% dels treballadors i treballadores aturats no cobren cap ajuda ni subsidi.
Per la seva banda, Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya , ha passat revista als motius que fan que la jornada pel treball digne tingui un caràcter reivindicatiu: la lluita contra la pobresa laboral, que fa que molts treballadors tot i tenir feina no puguin viure amb dignitat perquè els salaris no cobreixen les seves necessitats. En segon lloc ha recordat que fa uns anys “érem receptors d’emigració, i ara són milers de conciutadans nostres, especialment joves, que han de marxar fora per trobar una feina digna” . Un altre motiu que justifica sortir al carrer en forma reivindicativa és la necessitat, ha dit Ros, d’aconseguir una millor redistribució de la riquesa, cosa que implica aconseguir que els salaris pugin, ara que s’afirma que el creixement és un fet.
Maria Recuero, secretària General de USOC, ha assegurat que la diada que es commemora no és només una jornada solidària, sinó que ens afecta també als catalans, “a causa de la retallada de drets”. Ha destacat també que els últims temps s’ha produït una reducció en la qualitat del treball i de la protecció social.
La líder sindical ha reconegut que la falta d’estabilitat en el govern central no ajuda a que es trobin solucions. En aquest sentit s’ha mostrat escèptica que la petició sindical de derogació de la reforma laboral formi part de l’agencia del pactes polítics que es poden produir per formar un nou executiu a Espanya.
Recuero ha reclamat que el govern català tingui entre les seves prioritats l’agenda social, fent esment entre altres a la necessitat de la Renda Garantida de Ciutadania.
La manifestació sortirà, el 6 d’octubre a les 18 hores de davant de la seu de Foment del Treball, la plaça Antonio Maura, i té prevista la seva finalització davant l’estàtua d’Antonio López, davant l’antiga seu de la Borsa. Amb això els sindicats volen reclamar que es tregui aquest darrer monument erigit a una persona que va fer la seva fortuna amb el tràfic d’esclaus.