La UGT de Catalunya i la direcció de la societat Nylstar han arribat a un principi d’acord que dóna temps per a buscar una solució que eviti el tancament de la fàbrica de Blanes.
Després de més de deu hores de negociació, el sindicat, que és majoritari al comitè d’empresa i la direcció han consensuat una sèrie de mesures que eviten l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) d’extinció de 155 treballadors i treballadores, segons el comunicat fet públic per l’organització obrera.
L’extinció de contractes es canvia per una suspensió temporal de contractes de tota la plantilla fins al 31 de desembre. La mesura no afecta els 30 treballadors que ja estan afectats per una suspensió de contracte i aquells que a data 15 d’agost no tinguin dret a prestació d’atur. La suspensió no afecta ni a les vacances ni a les pagues extres.
La mesura té com a intenció que la direcció de la companyia tèxtil tingui temps per buscar liquiditat i posar en marxa, de nou l’activitat productiva.
No obstant això, si al 31 d’octubre no s’ha obtingut una injecció de capital o engegat la producció, s’instarà el concurs de creditors i els treballadors seran compensats amb el 100% de la prestació d’atur consumida.
Fins que s’iniciï el concurs de creditors o s’aconsegueixi una aportació de capital, l’empresa no podrà vendre actius (immobles, maquinària, terrenys, immobilitzat) sense l’autorització del comitè d’empresa.
Mentrestant els fons que obtingui l’empresa es destinaran a la represa de l’activitat productiva i, després al pagament de les indemnitzacions i salaris derivats del preacord, que estiguin pendents.
El preacord s’ha sotmès a l’assemblea de treballadors que hi han donat el vistiplau per majoria.
CCOO s’hi mostra en contra
El principi d’acord ha comptat amb el rebuig de CCOO, que ha considerat que “no garanteix el canvi de la Direcció actual ni garanties d’inversió per l’actual propietari. L’acord en realitat el que facilita és temps a l’actual responsable de la situació que pateixen els treballadors de Nylstar per seguir empitjorant la situació d’aturada de la producció i pèrdua de clients. Tampoc l’acord garanteix el cobrament de les indemnitzacions ni dels salaris”.
El sindicat assegura que no vol ser còmplice ni sindicalment ni jurídicament d’aquesta situació ni dels possibles esdeveniments futurs si segueix gestionant l’empresa l’actual propietari.
Finalment, CCOO critica “la passivitat de la Generalitat respecte la gestió realitzada per l’Institut Català de Finances (ICF), en no haver reclamat i instat concurs amb motiu de l’impagament del préstec que li va concedir a l’empresa l’any 2011, del qual té pendent de retornar 3.241.851 milions d’euros d’un total de 4 milions. Amb la presentació del preconcurs el dia 15 de juliol per part de l’empresa, aquesta ha evitat durant 3 mesos que la Generalitat i altres creditors poguessin instar concurs necessari i així apartar de la Direcció l’actual propietari”.