Una taula rodona en la qual han participat representants de diverses cooperatives catalanes d’àmbits distints ha deixat clara la vinculació “natural” entre el cooperativisme i la sostenibilitat. L’acte formava part de la celebració del Dia Internacional de les Cooperatives, organitzat pel programa Aracoop de foment del cooperativisme.
“El futur sostenible, serà cooperatiu o no serà”. Parfrasejant al cardenal Vidal i Barraquer, el president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya i de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Perfecto Alonso resumia la seva posició que vinculava els principis històrics del cooperativisme amb la consecució dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, impulsats per l’ONU abans de l’any 2030.
Ramon Gassiot, en nom de la cooperativa de serveis financers, Coop57; Joan Arévalo, de la comunitat minera olesana; Frederic Torrent, de la cooperativa Ambulàncies La Pau; Llorenç Frigola, de la cooperativa Poma de Girona i Joan Montané, de la Cooperativa d’Iniciativa Social, la drecera han intercanviat punts de vista sobre el fenomen cooperativista en el procés d’aconseguir una economia més equilibrada, més humana i més arrelada a les realitats concretes En altres paraules més sostenible. El periodista, Andreu Missé, director de la revista Alternativas Económicas ha estat el moderador.
Des de la diversitat tots els intervinents han destacat el lligam, gairebé natural entre la modernitat dels 7 principis cooperatius, que daten del segle XIX i els objectius del mil·lenni i la perspectiva del 2030 de l’ONU.
Gassiot, de Coop 57 emmarcava l’activitat de Coop 57 amb la idea de dotar d’eines de finançament al servei dels projectes de les cooperatives, una forma de contribuir a la sostenibilitat i al canvi social.
Per la seva banda, Joan Arévalo, responsable de la cooperativa que té cura del subministre d’aigua potable a Olesa de Montserrat ha emmarcat la tasca de l’entitat que representa amb la idea que l’aportació d’aigua no ha de ser una mercaderia, com es veu en els llocs en què aquesta activitat la gestionen multinacionals. En aquest sentit ha vinculat al mateix temps la cura per la qualitat amb l’impacte positiu que implica facilitar aigua a les famílies amb un preu molt més econòmic, un 57% més bé de preu que la mitjana, gràcies al fet que es gestiona a partir de la fórmula cooperativa.
Per la seva banda, Torrent, responsable de la Cooperativa de transport sanitari La Pau ha destacat que “nosaltres treballem per a persones amb manca de salut”. El fet de ser una cooperativa els suposa haver de competir amb “grans fons de capital risc i multinacionals i també haver de participar en concursos públics en els quals el que, de vegades es valora més no és el servei sinó el preu final”.
Al seu torn, Llorenç Frigola, representant de les 25 famílies que van constituir fa 50 anys la cooperativa Poma de Girona ha aportat la seva visió relacionant la sostenibilitat amb l’aspecte diferencial que s’ha d’oferir en un món interconnectat. “Nosaltres fem èmfasi a explicar la petjada hídrica i de carboni ecològica és aproximadament la meitat en la nostra poma respecte a altres productes que abans d’arribar a taula han de recórrer milers de quilòmetres”. També ha explicat, relacionant la sostenibilitat i la producció de fruita, “Poma de Girona està 20 vegades per sota dels límits inferiors quant a residus”, ha dit. Per reforçar la seva posició ha considerat que la fruita de les cooperatives hauria de ser vista pels consumidors com un producte de comerç just.
Joan Muntané, de la cooperativa d’Iniciativa Social La drecera ha posat l’accent en la tasca realitzada durant la crisi “quan han augmentat les necessitats i les persones que calia atendre i en el millor dels casos el que s’ha dit les retallades ha suposat mantenir els fons”. Ha constatat que “ara a les persones amb problemes els hi resulta més difícil insertar-se”. Tot i les dificultats causades per la crisi ha constatat que “la millor fórmula per treballar per assolir aquests objectius és la cooperativa”.
Tots els cooperativistes han constatat que el model en què estan immerses les entitats que representen garanteixen la sostenibilitat de les respectives activitats i en relació amb la col·lectivitat en què estan inserides.
Objectius com la sobirania alimentària, la garantia de l’atenció personal en els serveis sanitaris, el manteniment de la qualitat dels subministres essencials ui l’atenció als col·lectius socialment més febles es poden realitzar millor si es posa per davant de tot la dimensió humana, abans que l’afany de lucre, que és el que caracteritza les empreses de capital.
Com havia dit a l’inici de la jornada Perfecto Alonso, “les cooperatives són vistes com els tramvies, que sempre han estat en el seu lloc, però ara tothom s’adona que són vehicles econòmics i sostenibles”.
1 comentari
Pingback: » Newsletter 18/juliol/2016