L’últim dia de la vaga dels treballadors de metro de Barcelona ha transcorregut en el seu primer torn amb normalitat, segons fonts de TMB. Entre les 7.00 i les 9.00 hores s’ha notat, com en altres dies, un descens d’un 30% en l’afluència de viatgers.
També com ha passat en dies anteriors s’han registrat aglomeracions d’usuaris a estacions de Sagrada Família i de la Sagrera. Aquesta disminució de l’ús del ferrocarril subterrani, que en aquesta primera ronda ha circulat amb un 40% menys de trens s’ha compensat, en part amb un increment de l’ocupació de mitjans alternatius com els autobusos de la ciutat.
Fruit de la vaga, els autobusos han anat aquest dimarts més plens, i alguns, com els de la línia 53, han trigat més de 20 minuts a arribar a les parades. Els usuaris que han decidit optar per agafar el metro han notat un cop més el 40% del servei durant el matí i la tarda i el 20% de l’última franja del dia quan han circulat un de cada cinc trens.
La vaga aquest cop s’ha estructurat en tres franges. En elles els serveis mínims del 40% s’apliquen en hora punta ,de les 07.00 fins a les 09.00 hores, i des de les 16:00 fins a les 18:00 hores. El servei es podrà distribuir de manera irregular durant els períodes indicats, sense que en cap cas se superi el 50% del servei i que de forma global se superi el 40%.
Per la seva banda, entre 20.30 hores i fins a les 22.30, el servei es podrà distribuir de manera irregular durant els períodes indicats, sense que en cap cas se superi el 30% habitual, segons la resolució adoptada pel departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.
Com a taló de fons hi ha el recurs contenciós administratiu presentat per TMB contra els serveis mínims decidits per la Generalitat, ja que considera que són insuficients per garantir la circulació de la ciutadania en dies de vaga.
A partir de la fi d’aquesta tongada de vagues s’obre, com ha passat en episodis anteriors, la possibilitat de reprendre les negociacions i arribar a acords. És coneguda la tesi de la direcció de TMB de no obrir converses mentre es realitzen aturades. Precisament aquesta doctrina, esmentada per l’alcaldessa Ada Colau, va suscitar a l’inici del conflicte una resposta irada dels sindicats.