Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Comissions Obreres ha denunciat en un comunicat que les gairebé 900 noves places aconseguides entre Adif i Renfe amb la signatura del nou conveni col·lectiu, comencen a ser utilitzades pel Grup Renfe de forma “molt sospitosa”. La clau està en el procés que l’operadora ferroviària ha establert per accedir a una de les 522 places que ha posat a la disposició dels milers d’aspirants que es presentaran arreu de l’Estat.
La convocatòria constarà de tres proves: prova online de coneixement, sense els controls necessaris per assegurar la imparcialitat de la mateixa; prova teòrica sobre aspectes més relacionats amb la professió; i entrevista personal, amb la càrrega de subjectivitat d’aquest tipus de proves.
Per la seva banda, CCOO ha plantejat a Renfe el seu acord amb la creació d’ocupació, pel qual ha lluitat i lluita, però també la seva oposició a un procés que té com a objectiu sostreure’n el control , de manera que podria quedar la decisió de qui aprova i qui no, a l’arbitrarietat de les esmentades proves.
De la legalitat d’aspectes com la prova online hi ha molts dubtes i CCOO està disposada a exercir tot tipus d’accions legals si no es garanteix, de forma transparent, l’accés igualitari als citats criteris de capacitat, mèrit i igualtat.
El sindicat tem que el que podia ser una oportunitat per a moltes persones d’accedir a un lloc de treball en el ferrocarril modern, es vegi llastrada per objectius que l’empresa no ha estat capaç d’explicar.
A més, cal ressaltar que Renfe ha pressupostat 300.000 euros perquè una empresa privada s’encarregui d’un procés que hauria pogut gestionar perfectament la mateixa empresa pública.